Sałatka z zielonego groszku jajkiem i ogórkiem

lekki, szybki, prosty, ze zwykłych produktów! Sałatka z zielonym groszkiem, jajkiem i ogórkiem jest dobra ze względu na prostotę i dostępność składników. Nie można go przypisać do czegoś wyrafinowanego. Ale tymczasem doskonale urozmaica twoje codzienne menu jako osobne danie lub dodatek.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 65 % 15 g
węglowodany 17 % 4 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ogórkiem, jajkiem i groszkiem? Przygotuj jedzenie. Jajka wstępnie ugotować. Jak gotować jajka? Napełnij je zimną wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować we wrzącej wodzie przez 9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby szybciej ostygły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz ogórek. Odetnij kucyki z obu stron i przetnij je wzdłuż na pół. Następnie pokrój każdą połowę ogórka w średniej wielkości kostkę. Przenieś pokrojone ogórki do miski na sałatkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzone jajka obrać i pokroić w kostkę. Spuść płyn z groszku z puszki. Posiekane jajka i zielony groszek Dodaj do miski do ogórków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj kapustę i pamiętaj trochę rękami. Dodaj posiekaną kapustę do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj zieloną cebulę i koperek i dobrze wysusz. Drobno je posiekaj. Dodaj posiekane warzywa do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw sałatkę majonezem i dobrze wymieszaj. Spróbuj soli, jeśli to konieczne, a następnie sól do smaku. Nie dodałam soli, wystarczyło mi słoność majonezu. Przed podaniem lekko schłodź sałatkę w lodówce. Następnie przełóż do salaterki i podawaj. Smacznego!

do przygotowania tej sałatki można użyć nie tylko zwykłej białej kapusty, ale także pekińskiej. Jest bardziej miękki i delikatny, więc w sałatce będzie bardzo smaczny.
zamiast majonezu możesz doprawić sałatkę kwaśną śmietaną. Będzie też bardzo smaczny. Ale wtedy będziesz musiał go trochę posolić.
w tej sałatce wszystkie składniki pasują do siebie tak bardzo, że smak jest bardzo harmonijny. Jeśli nie ma świeżego ogórka, można go zastąpić marynowanym lub solonym. W każdym przypadku otrzymasz pyszną sałatkę na swój sposób.
tego rodzaju sałatki warzywne dobrze komponują się z kebabami, kotletami, stekami lub kotletami. Zmiękczają smak mięsa i ułatwiają jedzenie.
pomimo tego, że sałatka ma bardzo lekki smak, jest również dość obfita. Używaj go mono jako prostej przekąski przez cały dzień!
Gotuj z przyjemnością!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy