krem do ciasta ze śmietaną i skondensowanym mlekiem

pyszny, delikatny, prosty i szybki krem z trzech składników. Przygotowanie pysznego zajmuje tylko kilka minut, a doskonały krem do ciasta jest gotowy! Jaki smak ma krem? O to roztopione kremowe lody są idealne do smarowania ciast miodowych, biszkoptów lub ciast francuskich.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 37 % 16 g
węglowodany 53 % 23 g
252 kcal
IG: 9 / 13 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić śmietanę i mleko skondensowane? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania śmietany i skondensowanego mleka. Wyjmij produkty z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową. Jeśli chcesz namoczyć suche ciasta, możesz wziąć śmietanę, jak pokazano na zdjęciu i w stosunku 1: 1 ze skondensowanym mlekiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli chcesz uzyskać gęstszą śmietanę, to odpowiednio musisz wziąć gęstą i bardziej tłustą śmietanę, najlepsza jest naturalna i bardzo gęsta śmietana. Ale jeśli nie ma takiej możliwości, możesz skorzystać z jednej sztuczki, która pomoże pozbyć się nadmiaru płynu: przenieś śmietanę do tkaniny, gęstej torby i zawieś nad zlewem w chłodnym miejscu na kilka godzin. W tym czasie nadmiar serwatki spłynie, a śmietana stanie się gęstsza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś przygotowaną śmietanę do głębokiej miski, w której ubijasz śmietanę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej część skondensowanego mleka i ubijaj ze średnią prędkością, aż będzie gładka. Kontynuując ubijanie, wlej mleko skondensowane, aż pozostanie 1/3 masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier waniliowy do miski ze śmietaną i ubijaj przez 1-2 minuty. Następnie powoli wlej pozostałe skondensowane mleko i ubijaj przez kolejne 15 minut. Krem powinien zgęstnieć i stać się puszysty. A jeśli krem jest nadal płynny, włóż do niego zagęszczacz do śmietany. Do takiego kremu można dodać dowolny rozpuszczalny w tłuszczach barwnik spożywczy. Włóż bitą śmietanę do lodówki na 30-40 minut, aby ustabilizować krem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Puszysty, przewiewny, gęsty i delikatny krem jest gotowy! Miłej aplikacji!

możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

mleko skondensowane do kremu należy przyjmować tylko naturalne. Może zawierać tylko dwa składniki, są to cukier i pełne mleko. Zawartość tłuszczu nie mniej i nie więcej niż 8,5%. Kolor ma żółtawy odcień i w żadnym wypadku nie jest biały ani szarawy. Jest produkowany tylko w puszkach i jest produkowany zgodnie z GOST. Na pokrywie powinno znajdować się oznaczenie M i 76. Jej okres przydatności do spożycia wynosi dokładnie jeden rok. Jeśli oś czasu jest inna, jest fałszywa.

mleko skondensowane można również sprawdzić po otwarciu. Jeśli włożysz łyżeczkę skondensowanego mleka do gorącej wody, rozpuści się . Ale podróbka będzie przypominać zsiadłe mleko, pływające płatki. Aby uwierzyć, że skrobia została zjedzona w jej składzie, aby zagęścić, upuść na nią JOD, kolor zmieni się na fioletowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy