sos przyprawowy do bułek domowej roboty

Pikantny japoński sos z niedrogich produktów! Do sushi i bułek, pieczonych lub zwykłych, do ryb, do sosów sałatkowych, do ryżu - SOS przyprawowy nadaje się do wszystkiego. Nawet bez japońskich produktów możesz zrobić ten sos w domu. Pikantny, oryginalny, niezapomniany smak!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 75 % 48 g
węglowodany 17 % 11 g
464 kcal
IG: 90 / 10 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do przygotowania sosu. Weź majonez z najwyższym procentem tłuszczu, jaki znajdziesz. Potrzebujesz bardzo gęstego majonezu. Zamiast sosu chili wystarczy zmielony pieprz, weź pół łyżeczki. Jeśli nie ma oleju sezamowego, użyj zwykłego oleju roślinnego. Ale z sezamem smakuje lepiej. Kawior gromadnika to dość rzadki produkt na półkach sklepowych. Wziąłem wędzoną wersję w sosie, która jest sprzedawana wszędzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź małą miskę. Włóż do niego majonez, dodaj sos chili.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj żywność silikonową szpatułką. Jest najwygodniejsza do mieszania - bardzo dobrze czyści ściany naczyń i nie wpływa na strukturę mieszanych produktów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej sezamowy i sos sojowy. Wszystko ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ząbki czosnku. Zetrzyj go na najmniejszej tarce bezpośrednio do sosu. Lub przełóż przez prasę do czosnku. Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostatnim dodatkiem będzie kawior gromadnika. Jeśli nagle kupisz kawior latającej ryby-tobiko, będzie świetnie! Prawdziwy sos przyprawowy jest z nią zrobiony. Czasami znajduje się w sprzedaży. Nie znaleziono-poszukaj kawioru gromadnika. Nie znaleziono gromadników-użyj dowolnego kawioru rybnego. Najważniejsze, że jest mały.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W końcu wymieszaj wszystkie składniki. Sos powinien uzyskać bardzo jednorodną, jedwabistą konsystencję, delikatny jasny kolor łososia. Sos jest gotowy do spożycia. Jeśli chcesz upiec z nim bułki lub sushi, połóż na nich łyżkę sosu i piecz przez 5-10 minut.

zrobiłem sos do domowych bułek. Bardzo smaczne, pikantne, bogate. Zarówno na zimno, jak i pieczone.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Kawior gromadnika - 365   kcal/100g

Podobne przepisy