Sałatka z ogórków i pomidorów z masłem

niskokaloryczna, bardzo smaczna i zdrowa sałatka warzywna! Wraz z nadejściem sezonu letniego i pojawieniem się prawdziwych pachnących świeżych ogórków i pomidorów w sprzedaży lub na ich działce, Wiele osób włącza do swojego codziennego menu prostą sałatkę z tych warzyw ze świeżymi ziołami, doprawioną olejem roślinnym. Ta lekka, bogata w błonnik i witaminy sałatka jest idealna na prawie każdy gorący posiłek, stanowi kompletny lunch lub kolację. A ci, którzy są na diecie, takie sałatki są spożywane jako niezależne danie. Sałatka ze świeżych warzyw daje objętość i sytość żołądka, a zawiera bardzo mało kalorii.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 56 % 5 g
węglowodany 33 % 3 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sałatkę. Lepiej jest używać warzyw uprawianych na swojej stronie lub zakupionych na rynku od prywatnych sprzedawców, są znacznie smaczniejsze niż warzywa ze sklepu. Ale jeśli nie jest to możliwe, najważniejsze jest to, że warzywa są świeże, bez uszkodzeń i zepsucia. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ w kostkę lub plasterki, jak chcesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje ogórki, odetnij końcówki po obu stronach, uważa się, że gromadzą w sobie azotany. Ogórki kroimy w kostkę lub połówki, ćwiartki kół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj zieloną cebulę, pozwól wodzie całkowicie spłynąć z liści i drobno posiekaj nożem. Doskonałe uzupełnienie sałatki warzywnej ze świeżych ogórków i pomidorów oraz świeżych ziół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zielenina może być używana do dowolnego smaku. Sałatka sprawi, że świeża pietruszka i koperek będą bardziej aromatyczne. Opłucz warzywa, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj nożem. Sałata zielona lub fioletowa również nada sałatce szczególny smak, myjemy i drobno kroimy nożem kilka liści. Możesz również dodać bazylię, szpinak i kolendrę, ale tylko trochę, mają wyraźny smak, który może nie wszystkim się spodobać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa i zioła wkładamy do głębokiej salaterki. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprawiamy olejem roślinnym, olej roślinny można zastąpić oliwą z oliwek, okaże się jeszcze zdrowszy. Dokładnie wymieszaj składniki z dressingiem. Sałatka jest gotowa. Możesz pozwolić mu trochę ostygnąć w lodówce, ale nie dłużej niż 20 minut, sałatka będzie smaczniejsza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podajemy go do stołu ze świeżym chlebem i gorącym do smaku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy