Koktajl owocowy

Lekki, pożywny, dla całej rodziny, najsmaczniejszy! Koktajl owocowy to nie tylko przyjemny napój bezalkoholowy, ale także zdrowa, satysfakcjonująca przekąska. W końcu owoce zawierają dużo witamin, minerałów, błonnika i mało kalorii. Taki koktajl spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 79 % 11 g
59 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koktajl owocowy? Przygotuj składniki. W zależności od smaku i pożądania skład owoców można zmienić w zależności od pory roku lub preferencji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oprócz owoców dodałem trochę jagód: truskawki, rokitnik, maliny, agrest, czarną porzeczkę i czereśnie, aby urozmaicić smak koktajlu. Sprawili, że był bardzo jasny i soczysty, z przyjemnym wyrafinowanym wykończeniem. Ale nie można ich dodać, napój nadal będzie smaczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Banan jest potrzebny do słodyczy i delikatności napoju. Umyj i obierz, a następnie pokrój na kawałki. Włóż do blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka weź również słodką odmianę. Umyj je, usuń skórę, pokrój na ćwiartki. Wytnij rdzeń, pokrój miąższ na kawałki. Wyślij pokrojone jabłka do miski blendera do Banana. Kiwi umyć, obrać i pokroić na kilka kawałków. Włóż go również do blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jagody można stosować zarówno świeże, jak i mrożone, po uprzednim rozmrożeniu. Wyślij jagody do blendera do owoców.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przy średniej prędkości za pomocą blendera zmiel całą zawartość owoców i jagód na gładkie puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mleko do miski blendera. Można go użyć dowolnej zawartości tłuszczu lub nie można go w ogóle dodawać, jeśli chcesz, aby napój był mniej kaloryczny. Po prostu zastąp go zimną przegotowaną wodą. Ale z mlekiem napój jest oczywiście delikatniejszy i przyjemniejszy w smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby możesz dodać cukier. Ale jak na mój gust, wszystkie składniki są bardzo słodkie, a napój jest słodki bez użycia dodatkowego cukru. Zamiast cukru możesz użyć miodu, aby napój był jeszcze zdrowszy, o ile oczywiście nie ma alergii na ten produkt. Ubij koktajl jeszcze raz przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej koktajl do szklanek i podawaj. Przed podaniem lepiej wysłać koktajl na 15-20 minut do lodówki w celu schłodzenia, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy i przyjemniejszy w smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy