twarożek z mrożonego kefiru

najprostszy, niedrogi, jednoskładnikowy! Ser twarogowy jest bardzo łatwy do zrobienia z mrożonego kefiru. Po zamrażarce serwatka oddziela się od niej, a sam kefir zamienia się w delikatną masę twarogową, bardzo podobną do sera. Koszt takiego produktu jest bardzo niski.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić twarożek z mrożonego kefiru? Przygotuj jedzenie. Aby zrobić ser, potrzebujesz tylko jednego składnika-kefiru. Jego wybór należy traktować z całą ostrożnością, ponieważ smak gotowego sera będzie zależał od smaku i jakości kefiru. Najsmaczniejszy wyjdzie z tłustego kefiru, poza tym jest grubszy-wyjdzie więcej sera. Weź świeży kefir, nie kwaśny, to też jest ważne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zamroź kefir. Miałem kilka torebek, więc przelałem wszystko do jednego i już włożyłem do zamrażarki na noc. Jeśli masz kefir w papierowej lub plastikowej torbie, zamrażaj bezpośrednio w nich. Ale nie radziłbym wkładać butelek do zamrażarki-mogą pęknąć. Po nocy w lodówce wyjmij zamrożony kefir i pozostaw na 5-6 godzin do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy kefir zostanie całkowicie rozmrożony, wlej go do durszlaka wyłożonego gazą złożoną w kilka warstw lub grubą serwetką. Umieść sam durszlak w odpowiednim naczyniu, w którym spłynie serwatka. Pozostaw kefir w tej formie na 2 godziny, w tym czasie stanie się nieco grubszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zawiń krawędzie serwetki, przykrywając masę, połóż płaski talerz na wierzchu. Ustaw ładunek. Dobrze nadają się słoiki z jakimś wypełnieniem-wodą, dżemem lub konserwacją. Włóż konstrukcję do lodówki na 8 godzin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie serwatka spłynie przez szmatkę do miski, aw serwetce pozostanie najdelikatniejsza masa twarogowa, bardzo podobna do miękkiego sera. Wycisnąłem trochę więcej sera bezpośrednio w serwetce, ponieważ len bardzo wchłonął płyn. Nawiasem mówiąc, powstałą serwatkę można wykorzystać do przygotowania innych potraw — naleśników, chleba, ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ser z serwetki do szklanego pojemnika — najlepiej się w nim zachowa. Przechowuj ser w lodówce, maksymalnie 5 dni. Z litra kefiru dostałem około 250 gramów sera. Jeśli użyjesz go jako pasty do kanapek, możesz dodać trochę soli i ziół. Do słodkich wypieków sól nie jest konieczna.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy