galaretowate ciasto kefirowe bez drożdży

uniwersalne ciasto na słodkie i pikantne ciasta! Galaretowate ciasto kefirowe bez drożdży to jeden z najłatwiejszych i najszybszych przepisów. Składniki są dostępne i prawie zawsze znajdują się w domu troskliwych gospodyń domowych. Proces gotowania jest prosty, poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni domowa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 64 % 29 g
219 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto z galaretką. Wbij jajko kurze do miski. W razie potrzeby jaja kurze nie mogą być w ogóle używane do takiego ciasta, ale przy ich użyciu wypieki będą nadal smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Ubij jajko widelcem lub trzepaczką z dodatkiem soli. Jeśli ciasto jest przygotowywane na słodkie ciasto, musisz dodać cukier do smaku i wanilinę do woli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir i bezwonny olej roślinny do miski z mieszanką jajeczną. Wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki. Kefir nie musi być świeży, nawet będzie lepiej, jeśli będzie wczoraj, ciasto będzie wtedy wspanialsze, a ciasto z takiego ciasta lepiej wyrośnie. Przygotowanie takiego ciasta i świetny sposób na pozbycie się świeżego kefiru, którego nie chcesz już jeść bez obróbki cieplnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sodę, wymieszaj i pozostaw puste ciasto na 5 minut na stole, aby nastąpiła reakcja alkaliczna między kefirem a sodą. W międzyczasie możesz przesiać mąkę pszenną. Lepiej przesiać mąkę więcej niż raz, aby nasycić ją tlenem, pieczenie również okaże się bardziej bujne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąkę pszenną wsypujemy partiami do miski płynem i zagniatamy ciasto o konsystencji gęstej jak śmietana. Wizualnie przypomina ciasto na naleśniki. Ciasto galaretowe nie jest zalecane do ubijania i mieszania przez długi czas.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto jest gotowe. Możesz przejść do przygotowania nadzienia i pieczenia ciasta. Ciasta z takiego ciasta są bardzo delikatne, miękkie i lekko soczyste w smaku. Smacznego!

możesz zrobić takie ciasto dosłownie w kilka minut.

z takiego ciasta można piec zarówno słodkie ciasta, na przykład z jagodami, kawałkami owoców, dżemem i innymi nadzieniami, jak i ciasta z mięsem, rybą, kurczakiem, jajkiem i ziołami i tak dalej, dodając w pierwszym przypadku do ciasta trochę cukru i nie używając ani nie zmniejszając jego ilości w drugim.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy