Sałatka z buraków i marchwi z serem

prosta, szybka w przygotowaniu i pyszna sałatka! Taką sałatkę można przygotować dosłownie w pięć minut: pozostaje tylko zetrzeć wszystko i wymieszać. Składniki sałatki są dostępne i prawie zawsze znajdują się w lodówce u troskliwych gospodyń domowych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 45 % 9 g
122 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z buraków z marchewką? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Sałatka oczywiście okaże się znacznie smaczniejsza, a świeże i soczyste warzywa, zwłaszcza jeśli właśnie zostały zerwane z ogrodu. Umyj buraki, usuń skórkę nożem lub obieraczką do warzyw, zetrzyj miąższ na tarce do koreańskich sałatek, w przypadku jej braku odpowiednia jest zwykła Tarka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj w podobny sposób (na koreańskiej lub zwykłej tarce). Twardy ser można stosować dowolnego rodzaju, ale lepiej bez wyraźnych dodatków smakowych i zawsze świeży i naturalny. Twardy ser zetrzeć na tarce. Lubię też używać miękkich serów, zwłaszcza koziego sera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbki czosnku (do smaku ilość czosnku można zmienić w składzie naczynia) są oczyszczane z folii i wcierane na drobnej tarce lub przepuszczane przez prasę. Przygotowane składniki wkładamy do głębokiej salaterki, dodajemy sól do smaku i czarny mielony pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodajemy ilość soli, biorąc pod uwagę, jakiego produktu do tankowania używamy. Jeśli majonez, sól nie może być w ogóle dodawana lub dodawana w minimalnej ilości, ponieważ jest dość słona. Zamiast majonezu możesz użyć śmietany, aby sałatka była mniej kaloryczna i zdrowsza. Wymieszaj składniki z dressingiem i włóż sałatkę do lodówki na pół godziny, aby była dobrze nasycona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sałatka jest gotowa. Podajemy go do stołu w dużej salaterce lub układamy w małych porcjach salaterek. Ponadto taką sałatkę można nadziewać tartaletami lub stosować jako pastę do chleba i podawać jako przekąskę z zupą lub gorącą. Ta sałatka ze swoją soczystością i pikantnymi nutami doskonale uzupełni przystawkę z tłuczonych ziemniaków, zbóż i warzyw, mięso jest gorące, sprawi, że smak posiłku będzie bogatszy i jaśniejszy. Smacznego!

pomimo korzyści i ogromnej ilości witamin i przydatnych pierwiastków śladowych zawartych w warzywach, które są częścią sałatki, należy pamiętać, że czosnek i surowe buraki są dość ostrymi i szorstkimi warzywami, które nie są zalecane do stosowania w dużych ilościach przez osoby, które mają problemy z pracą przewodu pokarmowego, z chorobami takimi jak zapalenie żołądka, wrzody żołądka.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy