skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z buraków z marchewką? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Sałatka oczywiście okaże się znacznie smaczniejsza, a świeże i soczyste warzywa, zwłaszcza jeśli właśnie zostały zerwane z ogrodu. Umyj buraki, usuń skórkę nożem lub obieraczką do warzyw, zetrzyj miąższ na tarce do koreańskich sałatek, w przypadku jej braku odpowiednia jest zwykła Tarka.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj w podobny sposób (na koreańskiej lub zwykłej tarce). Twardy ser można stosować dowolnego rodzaju, ale lepiej bez wyraźnych dodatków smakowych i zawsze świeży i naturalny. Twardy ser zetrzeć na tarce. Lubię też używać miękkich serów, zwłaszcza koziego sera.
Krok 3:
Ząbki czosnku (do smaku ilość czosnku można zmienić w składzie naczynia) są oczyszczane z folii i wcierane na drobnej tarce lub przepuszczane przez prasę. Przygotowane składniki wkładamy do głębokiej salaterki, dodajemy sól do smaku i czarny mielony pieprz.
Krok 4:
Dodajemy ilość soli, biorąc pod uwagę, jakiego produktu do tankowania używamy. Jeśli majonez, sól nie może być w ogóle dodawana lub dodawana w minimalnej ilości, ponieważ jest dość słona. Zamiast majonezu możesz użyć śmietany, aby sałatka była mniej kaloryczna i zdrowsza. Wymieszaj składniki z dressingiem i włóż sałatkę do lodówki na pół godziny, aby była dobrze nasycona.
Krok 5:
Sałatka jest gotowa. Podajemy go do stołu w dużej salaterce lub układamy w małych porcjach salaterek. Ponadto taką sałatkę można nadziewać tartaletami lub stosować jako pastę do chleba i podawać jako przekąskę z zupą lub gorącą. Ta sałatka ze swoją soczystością i pikantnymi nutami doskonale uzupełni przystawkę z tłuczonych ziemniaków, zbóż i warzyw, mięso jest gorące, sprawi, że smak posiłku będzie bogatszy i jaśniejszy. Smacznego!
pomimo korzyści i ogromnej ilości witamin i przydatnych pierwiastków śladowych zawartych w warzywach, które są częścią sałatki, należy pamiętać, że czosnek i surowe buraki są dość ostrymi i szorstkimi warzywami, które nie są zalecane do stosowania w dużych ilościach przez osoby, które mają problemy z pracą przewodu pokarmowego, z chorobami takimi jak zapalenie żołądka, wrzody żołądka.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g