kremowe ciasto serowe

wspaniałe i łatwe ciasto z kremowym topionym serem. Podstawę tego delikatnego ciasta można wykonać nie tylko z ciastek, ale także z ciasta biszkoptowego. Ciasto można przygotować samodzielnie lub kupić gotowy sklep. A na wierzch wlać ciasto kremem lub zrobić warstwy, naprzemiennie ciasta i śmietanę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 42 % 28 g
węglowodany 44 % 29 g
364 kcal
IG: 4 / 71 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podstawa. Aby przygotować podstawę ciasta, potrzebujemy: herbatników lub ciastek cukrowych, stopionego masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij ciasteczka na kawałki. Masło. Umieść ciasteczka w misce kombajnu, wlej stopione masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masę do mokrego miękiszu. Możesz zrobić wszystko rękami. Pokruszyć ciasteczka lub złożyć je w torebkę i przejść wałkiem do ciasta. Następnie wlej olej i wymieszaj wszystko rękami. Zawsze używam blendera do robienia okruchów - wszystko w nim odbywa się szybko, a okruchy są bardziej jednorodne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Naczynie do pieczenia (Ø 16 cm)wyłożyć folią. Wlać okruchy ciastek do formy i rozprowadzić na dnie i ścianach formy, tworząc boki o wysokości około 2 cm. Umieść formę w lodówce na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie do ciasta serowego, potrzebujemy: stopiony ser śmietankowy; śmietana do ubijania (33-35% tłuszczu); cukier puder; wanilina; żelatyna; woda.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia na 10 minut. Następnie podgrzej żelatynę, aż granulki całkowicie się rozpuszczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz ser śmietankowy, cukier puder i wanilinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Osobno ubij wstępnie schłodzoną śmietanę na gęstą, stabilną masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj stopioną żelatynę do masy serowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij mikserem na niskich obrotach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Delikatnie, ale szybko wprowadź bitą śmietanę, mieszając masę od góry do dołu. Krem powinien być elastyczny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż powstały krem do formy z ciasteczkami i wygładź. Włóż ciasto do lodówki na 3-4 godziny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Możesz udekorować gotowe ciasto skórką pomarańczową i listkami mięty. Smacznego!

po tym, jak ciasto stanie i stwardnieje (pozostanie delikatne w środku, ponieważ w kompozycji jest bardzo mało żelatyny), można je ozdobić do woli. Możesz zrobić siatkę z rozpuszczonej czekolady lub posypać startą skórką pomarańczową.
odpowiednie są również posiekane orzechy-migdały, pistacje, orzechy laskowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ciasteczka biszkoptowe - 378   kcal / 100g

Podobne przepisy