sos satsebeli do mięsa

Duma Gruzji jest autorstwa tego sosu! Sos ten można podawać z grillowanym szaszłykiem wieprzowym lub jagnięcym, a także z mięsem gotowanym w inny sposób lub drobiem. Jego niezwykły smak pozostanie w pamięci, jeśli oczywiście jest to prawdziwy sos według przepisów kuchni gruzińskiej.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 83 % 15 g
77 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    SOS & quot; Satsibeli & quot; - duma kuchni gruzińskiej. Będzie doskonałym dodatkiem do różnych potraw, które są na twoim stole. Patrzymy więc, jak przygotować sos satsebeli do mięsa. Na początek przygotowujemy wszystkie składniki i układamy je na stole, aby mieć je wszystkie pod ręką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw obieramy czosnek, a następnie mielimy go nożem, przepuszczamy przez prasę lub trzy na drobnej tarce. Zrób to w najwygodniejszy dla Ciebie sposób.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj koperek, pietruszkę i pachnącą kolendrę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyte warzywa są lekko suszone na serwetce, aby usunąć nadmiar płynu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj suszone warzywa nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sos pomidorowy i adżikę po gruzińsku do płytkiej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj zieleninę, czyli posiekaną natkę pietruszki, kolendrę i koperek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj wodę. Nie zapomnij dodać soli do smaku! Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i podawaj z każdym jedzeniem, zwłaszcza jagnięciną i innymi potrawami mięsnymi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

taki przepis kulinarny można znaleźć na specjalnych stronach kulinarnych oraz w książkach o różnych kuchniach świata. Często używam tego przepisu, który jest zapisany nie tylko w moim komputerze, ale także w moim notatniku kulinarnym. Niedawno przeczytałem bardzo ciekawy i pouczający artykuł, że pomidory po obróbce cieplnej stają się jeszcze bardziej przydatne niż świeże. I to jest dobrze znany i naukowo potwierdzony fakt! I to danie jest przygotowywane na ich podstawie. Okazuje się, że pomidory są na drugim miejscu (po oliwkach) pod względem zawartości likopenu - silnego naturalnego przeciwutleniacza, który pomaga zwalczać choroby serca i raka. Wiadomo, że w procesie obróbki cieplnej ilość likopenu w pomidorach wzrasta: po 3-5 minutach - o jedną trzecią, a po 15 minutach - półtora raza. Tak więc nasz sos jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy