sernik z ciasteczkami i twarogiem bez pieczenia

najsmaczniejszy, lekki i prosty, na świątecznym stole! Sernik bez pieczenia z ciasteczkami i twarogiem okazuje się po prostu niesamowity. Co więcej, nawet niedoświadczony kucharz może go ugotować. Ta niesamowicie delikatna, aromatyczna, orzeźwiająca letnia uczta przygotowuje się szybko, z wyjątkiem czasu na ochłodzenie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 44 % 24 g
węglowodany 43 % 23 g
348 kcal
IG: 8 / 8 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sernik z ciasteczkami i twarogiem bez pieczenia? Odmierz składniki według listy. Będziesz potrzebował krakersa, najlepiej z sezamem. Możesz go zastąpić dowolnym ciasteczkiem kruchym. Na przykład płatki owsiane, zwykły kwadrat o aromacie stopionego mleka, cukier. Weź śmietanę 33% tłuszczu, twaróg-miękki lub twarogowy ser śmietankowy. Jagody-maliny, masło - wysokiej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiksuj krakersa na kruche okruchy za pomocą blendera. Jeśli nie masz blendera, przenieś go do ciasnej torby z zapięciem i przejdź przez nią wałkiem do ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij masło z lodówki. Pokrój go w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wsyp okruchy ciastek do pojemnika i dodaj plasterki masła. Przetrzyj dłońmi. Powinieneś dostać luźne, wilgotne okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jakiego pojemnika na ciasto mogę użyć? Weź dzielony Okrągły kształt o średnicy 20-22 cm, nie musisz przykrywać go folią spożywczą. Możesz również użyć emaliowanej miski, silikonowej, plastikowej formy lub ułożyć deser w porcjach. Włóż do niego okruchy, rozłóż na dnie i bokach, dobrze ubij rękami lub łyżką. Włóż do zamrażarki na 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj krem. Jeśli używasz miękkiego twarogu, ubij go blenderem, aż będzie gładki. Twarożek to ser śmietankowy, nie trzeba go mielić, ma już gładką strukturę. Przenieś do pojemnika, połącz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Wlej sok z cytryny i mieszaj, aż będzie gładki. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią (na czubku noża). Ważne jest, aby pamiętać, że jeśli przesadzisz z ilością waniliny, smak deseru będzie gorzki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do śmietany dodaj zimną ciężką śmietanę. Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste. Powinna uzyskać jednorodną masę, o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż nadzienie na cieście schłodzonym w zamrażarce. Wygładź powierzchnię silikonową szpatułką. Sernik wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Następnie możesz wysłać go do zamrażarki na 25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed podaniem udekoruj sernik świeżymi, pięknymi jagodami malinowymi (lub innymi jagodami do smaku) i listkami mięty.

aby uzyskać bardziej bujne nadzienie, lepiej ubić śmietanę osobno w mocną pianę, a następnie wymieszać z twarogiem. Potrzebowałam gęstszej konsystencji, więc śmietankę ubijałam razem z masą twarogową

radzę wziąć krakersa z sezamem-deser nabiera nowych aspektów smaku.

Nie dodałam żelatyny do nadzienia, ponieważ chciałam uzyskać sernik zbliżony smakiem i konsystencją do lodów. Więc po 2 godzinach w lodówce włożyłem go do zamrażarki na 25 minut. Sernik pokroił schłodzony. Podczas układania na talerzach rozmroził się, ale nie stracił kształtu. Jeśli chcesz bardziej ustrukturyzowanego nadzienia, dodaj 15 g żelatyny rozpuszczonej w łaźni wodnej do kremu twarogowego.

możesz udekorować deser nie tylko jagodami, ale także startą czekoladą, konfiturą, plasterkami owoców.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ciasteczka Krakersowe - 504   kcal/100g

Podobne przepisy