klasyczna sałatka Caprese z mozzarellą
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3:
Wyjmij kulkę mozzarelli z solanki, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Im cieńsze kroisz, tym smaczniejsza będzie sałatka. Ogólnie rzecz biorąc, cienkie cięcie dla tej sałatki wiele znaczy.
Krok 4:
Na półmisku ułóż na przemian plasterki pomidorów, mozzarelli i listków bazylii. Możesz ułożyć tak, jak ja, ale możesz w kółko.
Krok 5:
Skrop oliwą z oliwek, octem balsamicznym. Zamiast octu radzę użyć sosu balsamicznego. Ma bardziej lepką konsystencję i łagodny smak. Sól, pieprz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g