klasyczna sałatka Caprese z mozzarellą

sałatka jest bardzo elegancka i jasna, pasuje do świątecznego stołu. Wśród wielu sałatek serowych Moje Ulubione to z mozzarellą lub burattą. Ten ser jest tak delikatny w smaku i konsystencji, że sałatki z nim są po prostu niesamowite.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 57 % 16 g
węglowodany 14 % 4 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij kulkę mozzarelli z solanki, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Im cieńsze kroisz, tym smaczniejsza będzie sałatka. Ogólnie rzecz biorąc, cienkie cięcie dla tej sałatki wiele znaczy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na półmisku ułóż na przemian plasterki pomidorów, mozzarelli i listków bazylii. Możesz ułożyć tak, jak ja, ale możesz w kółko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skrop oliwą z oliwek, octem balsamicznym. Zamiast octu radzę użyć sosu balsamicznego. Ma bardziej lepką konsystencję i łagodny smak. Sól, pieprz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy