Klasyczny winegret z piklami i groszkiem

proste, szybkie, niedrogie, ze zwykłych produktów! Klasyczny vinaigrette z piklami i groszkiem-popularna sałatka warzywna z czasów radzieckich. Zawiera niedrogie warzywa, które zawsze znajdziesz w każdym domu. Obfity, zdrowy, pyszny winegret można podawać jako niezależne danie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 69 % 11 g
76 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny winegret z piklami i groszkiem? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki, marchew i buraki umyć i ugotować w mundurze. Lepiej gotować warzywa osobno, ponieważ ziemniaki potrzebują mniej czasu gotowania, aby w pełni ugotować niż buraki i marchewki. Aby warzywa były smaczniejsze, możesz dodać szczyptę cukru do wody. Sprawdź gotowość warzyw ostrym nożem-powinien je łatwo przebić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spuść wodę, pozwól warzywom całkowicie ostygnąć. Zdejmij skórkę z ziemniaków, buraków i marchwi. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Możesz użyć specjalnych rozdrabniaczy z dyszami do krojenia warzyw w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój również marchewki w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój buraki w kostkę tego samego rozmiaru co reszta warzyw. Włóż buraki do osobnej miski, dodaj łyżkę oleju roślinnego i wymieszaj. Jest to konieczne, aby buraki nie zabarwiły reszty warzyw, a następnie winegret pozostanie jasny i wielokolorowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórki kiszone w małe kostki. Sposób marynowania ogórków wpływa również na smak sałatki. Na przykład ogórki beczkowe sprawiają, że winegret jest szczególnie aromatyczny i pyszny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Aby cebula w sałatce nie była gorzka, możesz zalać ją wrzącą wodą lub zalać zimną wodą przez 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W klasycznym przepisie kiszona kapusta jest dodawana do winegret, ale jeśli nie ma kapusty, możesz się bez niej obejść. Jarmuż nadaje winegretowi przyjemną kwaskowatość i pikantność, zawsze staram się go znaleźć na winegret.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż wszystkie ugotowane składniki do głębokiej salaterki. Dodaj do smaku zielony groszek w puszkach, cukier i sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej olej roślinny, ocet, wymieszaj. Włóż miskę winegret do lodówki na 20 minut. Schłodzona sałatka jest znacznie smaczniejsza. Vinaigrette jest gotowy. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy