Sałatka z szynką, pomidorami, grzankami i fasolą

Szybki, prosty, ze zwykłych potraw, bardzo smaczny! Sałatka z szynką, pomidorami, grzankami i fasolą jest jedną z ulubionych w naszej rodzinie. Łatwość i szybkość przygotowania, dostępność składników sprawiają, że jest niezbędny na święta. Gotuję go czasami i tylko po to, aby zadowolić siebie i bliskich.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 34 % 10 g
172 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z szynką, pomidorami,grzankami i fasolą? Przygotuj składniki. Szynkę można zastąpić carbonadą lub innym wędzonym mięsem. Fasola nadaje się zarówno w puszkach, jak i na surowo, należy ją wcześniej ugotować. Krakersy do sałatki lepiej używać żyta o Smaku szynki, mięsa, boczku, również krakersy pomidorowe z ziołami lub zwykłe bez dodatków nadają się do tej sałatki. Zamiast sklepowych możesz przygotować takie krakersy samoobsługowe

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Wysusz fasolę. Jeśli używasz surowej fasoli, najpierw ją ugotuj. Jak gotować zieloną fasolkę? Zagotuj wodę, dodaj trochę soli, wrzuć do niej fasolę bez rozmrażania. Gotuj przez około 3 minuty, a następnie wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Ostudź fasolę przed dodaniem do sałatki-sałatka przygotowana z ciepłych składników może szybko się zepsuć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój szynkę w długie kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, osusz. Pokrój również w długie kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce połącz szynkę, pomidory, fasolkę szparagową i grzanki. Jeśli sałatka nie jest planowana od razu, lepiej nie dodawać krakersów. W przeciwnym razie zmokną i wchłoną cały sok sałatkowy. Musisz ułożyć krakersy tuż przed podaniem sałatki do stołu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw sałatkę majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast podawaj sałatkę do stołu, aż grzanki zostaną namoczone. Smacznego!

do sałatki można dodać czosnek przepuszczony przez prasę. Nie dodaję, ponieważ smak czosnku łatwo pokrywa się ze smakiem szynki.

szynka jest dość delikatna, a jednocześnie słona i niskotłuszczowa, dzięki czemu jest wygodnym składnikiem nawet do niskokalorycznych sałatek z warzywami.

jeśli przejrzysz wiele pysznych świątecznych i codziennych sałatek, sałatka z szynką może szczerze znaleźć się wśród najłatwiejszych do zrobienia. Wraz z filetem z kurczaka, szynka jest jednym z najpopularniejszych produktów sałatkowych. W święta pamiętamy o takiej sałatce znacznie częściej niż inne, ponieważ smak takiej sałatki jest doskonały.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy