skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z szynką, pomidorami,grzankami i fasolą? Przygotuj składniki. Szynkę można zastąpić carbonadą lub innym wędzonym mięsem. Fasola nadaje się zarówno w puszkach, jak i na surowo, należy ją wcześniej ugotować. Krakersy do sałatki lepiej używać żyta o Smaku szynki, mięsa, boczku, również krakersy pomidorowe z ziołami lub zwykłe bez dodatków nadają się do tej sałatki. Zamiast sklepowych możesz przygotować takie krakersy samoobsługowe
Krok 2:
Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Wysusz fasolę. Jeśli używasz surowej fasoli, najpierw ją ugotuj. Jak gotować zieloną fasolkę? Zagotuj wodę, dodaj trochę soli, wrzuć do niej fasolę bez rozmrażania. Gotuj przez około 3 minuty, a następnie wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Ostudź fasolę przed dodaniem do sałatki-sałatka przygotowana z ciepłych składników może szybko się zepsuć.
Krok 3:
Pokrój szynkę w długie kostki.
Krok 4:
Umyj pomidory, osusz. Pokrój również w długie kostki.
Krok 5:
W salaterce połącz szynkę, pomidory, fasolkę szparagową i grzanki. Jeśli sałatka nie jest planowana od razu, lepiej nie dodawać krakersów. W przeciwnym razie zmokną i wchłoną cały sok sałatkowy. Musisz ułożyć krakersy tuż przed podaniem sałatki do stołu.
Krok 6:
Dopraw sałatkę majonezem.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko.
Krok 8:
Natychmiast podawaj sałatkę do stołu, aż grzanki zostaną namoczone. Smacznego!
do sałatki można dodać czosnek przepuszczony przez prasę. Nie dodaję, ponieważ smak czosnku łatwo pokrywa się ze smakiem szynki.
szynka jest dość delikatna, a jednocześnie słona i niskotłuszczowa, dzięki czemu jest wygodnym składnikiem nawet do niskokalorycznych sałatek z warzywami.
jeśli przejrzysz wiele pysznych świątecznych i codziennych sałatek, sałatka z szynką może szczerze znaleźć się wśród najłatwiejszych do zrobienia. Wraz z filetem z kurczaka, szynka jest jednym z najpopularniejszych produktów sałatkowych. W święta pamiętamy o takiej sałatce znacznie częściej niż inne, ponieważ smak takiej sałatki jest doskonały.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g