skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Wenecką z kiełbasą i koreańską marchewką! Przygotuj do tego niezbędne składniki. Otwórz słoik kukurydzy i spuść z niego płyn. Umyj ogórek. Ser można użyć dowolnej z twardych odmian, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć.
Krok 2:
Pokrój kiełbasę w cienkie plasterki, a następnie w kostkę.
Krok 3:
Taką sałatkę można układać warstwami lub po prostu mieszać w salaterce. Sałatkę układam warstwami w pierścieniu do serwowania. Pierwszą warstwą rozprowadzamy pokrojoną kiełbasę i smarujemy tę warstwę (i wszystkie kolejne) odrobiną majonezu. Ściśnij kiełbasę mocniej.
Krok 4:
Na kiełbasę drugą warstwą ułóż kukurydzę w puszkach.
Krok 5:
Świeży ogórek, podobnie, pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Ułóż pokrojony ogórek trzecią warstwą sałatki na kukurydzy w puszkach.
Krok 7:
Pokrój koreańską marchewkę nieco mniejszą niż jest.
Krok 8:
Ułóż marchewki w następnej warstwie.
Krok 9:
Wierzch sałatki posyp tartym serem. Dociśnij trochę, aby wszystkie składniki były ściślej do siebie. Zdejmij pierścień do serwowania z sałatki. Sałatkę można lekko schłodzić. Gotową sałatkę można udekorować według własnego gustu i podać. Smacznego!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g