Sałatka Wenecja z kiełbasą i koreańską marchewką

jasny, prosty i pyszny, z dostępnych składników! Sałatka Wenecja z kiełbasą i marchewką po koreańsku jest bardzo wygodna w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba jej wcześniej gotować. Można go przygotować tuż przed podaniem lub przy niespodziewanym przybyciu gości!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 19 % 7 g
243 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Wenecką z kiełbasą i koreańską marchewką! Przygotuj do tego niezbędne składniki. Otwórz słoik kukurydzy i spuść z niego płyn. Umyj ogórek. Ser można użyć dowolnej z twardych odmian, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kiełbasę w cienkie plasterki, a następnie w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Taką sałatkę można układać warstwami lub po prostu mieszać w salaterce. Sałatkę układam warstwami w pierścieniu do serwowania. Pierwszą warstwą rozprowadzamy pokrojoną kiełbasę i smarujemy tę warstwę (i wszystkie kolejne) odrobiną majonezu. Ściśnij kiełbasę mocniej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na kiełbasę drugą warstwą ułóż kukurydzę w puszkach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Świeży ogórek, podobnie, pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż pokrojony ogórek trzecią warstwą sałatki na kukurydzy w puszkach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój koreańską marchewkę nieco mniejszą niż jest.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż marchewki w następnej warstwie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wierzch sałatki posyp tartym serem. Dociśnij trochę, aby wszystkie składniki były ściślej do siebie. Zdejmij pierścień do serwowania z sałatki. Sałatkę można lekko schłodzić. Gotową sałatkę można udekorować według własnego gustu i podać. Smacznego!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy