Sałatka z fasolą wędzoną kiełbasą i grzankami

na każdy dzień i na świąteczny stół, szybko i łatwo! Sałatka z fasolą, wędzoną kiełbasą i krakersami należy do kategorii przekąsek, których przygotowanie zajmuje około 10 minut. Jednocześnie danie okazuje się obfite, pożywne i niezwykle smaczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 11 g
tłuszcze 46 % 19 g
węglowodany 27 % 11 g
262 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z fasolą i wędzoną kiełbasą? Przygotuj jedzenie. Wybierz kiełbasę z niewielką ilością tłuszczu, taką jak cervelat. Możesz samodzielnie gotować fasolę, ale znacznie wygodniej i szybciej będzie używać gotowej z konserw. Najważniejsze, że nie jest w nadzieniu pomidorowym. Weź krakersy żytnie, wybierz dodatki według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ogórki kiszone w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Fasolę w puszkach wrzuć na sito, aby szklanki nadmiar płynu. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą i osusz. Wziąłem zarówno białą, jak i czerwoną fasolę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz wędzoną kiełbasę z folii i pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Krakersy można wziąć gotowe lub zrobić samodzielnie. Aby to zrobić, pokrój chleb żytni w drobną kostkę i wysusz w piekarniku. Do smaku posyp je ulubionymi przyprawami i solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz liście sałaty i osusz. Możesz użyć jednego rodzaju sałatki, na przykład góry lodowej lub gotowej mieszanki. Mam mieszankę sałatek Romano, radiccio i frise. Świetnie nadają się do tej sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce umieść wędzoną kiełbasę, marynaty, fasolę w puszkach i część liści sałaty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na półmisku ułóż pozostałe liście sałaty. Połóż część krakersów na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż sałatkę na grzankach. Posyp pozostałymi grzankami. Natychmiast podawaj sałatkę do stołu, aby krakersy się nie nasiąkły. Smacznego!

zrównoważone trio składników-kiełbasa, ogórki, fasola - doskonale komponuje się z warzywami i dressingami, dzięki czemu nie ogranicza się do jednego przepisu, ale za każdym razem urozmaica codzienny stół w nowy sposób.
Sałatka z krakersami, fasolą i kiełbasą może nawet dziecko. Całe przygotowanie polega na tym, że fasola w puszkach miesza się z kawałkami kiełbasy, krakersami i powiązanymi składnikami, doprawia majonezem. Sałatka z fasolą i kiełbasą może zmieniać swój smak w zależności od smaku krakersów. Pikantne i czosnkowe-sprawią, że sałatka będzie bardziej pikantna, o Smaku kwaśnej śmietany lub ziół – delikatniejsza i bardziej miękka. Zwykle używam grzanek bez dodatków-maksymalnie z solą.
jeśli chcesz, aby sałatka była mniej kaloryczna, możesz użyć sosu na bazie oleju roślinnego lub jogurtu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy