skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z fasolą i wędzoną kiełbasą? Przygotuj jedzenie. Wybierz kiełbasę z niewielką ilością tłuszczu, taką jak cervelat. Możesz samodzielnie gotować fasolę, ale znacznie wygodniej i szybciej będzie używać gotowej z konserw. Najważniejsze, że nie jest w nadzieniu pomidorowym. Weź krakersy żytnie, wybierz dodatki według własnego gustu.
Krok 2:
Pokrój ogórki kiszone w drobną kostkę.
Krok 3:
Fasolę w puszkach wrzuć na sito, aby szklanki nadmiar płynu. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą i osusz. Wziąłem zarówno białą, jak i czerwoną fasolę.
Krok 4:
Obierz wędzoną kiełbasę z folii i pokrój w kostkę.
Krok 5:
Krakersy można wziąć gotowe lub zrobić samodzielnie. Aby to zrobić, pokrój chleb żytni w drobną kostkę i wysusz w piekarniku. Do smaku posyp je ulubionymi przyprawami i solą.
Krok 6:
Opłucz liście sałaty i osusz. Możesz użyć jednego rodzaju sałatki, na przykład góry lodowej lub gotowej mieszanki. Mam mieszankę sałatek Romano, radiccio i frise. Świetnie nadają się do tej sałatki.
Krok 7:
W salaterce umieść wędzoną kiełbasę, marynaty, fasolę w puszkach i część liści sałaty.
Krok 8:
Dopraw sałatkę majonezem.
Krok 9:
I dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Na półmisku ułóż pozostałe liście sałaty. Połóż część krakersów na wierzchu.
Krok 11:
Połóż sałatkę na grzankach. Posyp pozostałymi grzankami. Natychmiast podawaj sałatkę do stołu, aby krakersy się nie nasiąkły. Smacznego!
zrównoważone trio składników-kiełbasa, ogórki, fasola - doskonale komponuje się z warzywami i dressingami, dzięki czemu nie ogranicza się do jednego przepisu, ale za każdym razem urozmaica codzienny stół w nowy sposób.
Sałatka z krakersami, fasolą i kiełbasą może nawet dziecko. Całe przygotowanie polega na tym, że fasola w puszkach miesza się z kawałkami kiełbasy, krakersami i powiązanymi składnikami, doprawia majonezem. Sałatka z fasolą i kiełbasą może zmieniać swój smak w zależności od smaku krakersów. Pikantne i czosnkowe-sprawią, że sałatka będzie bardziej pikantna, o Smaku kwaśnej śmietany lub ziół – delikatniejsza i bardziej miękka. Zwykle używam grzanek bez dodatków-maksymalnie z solą.
jeśli chcesz, aby sałatka była mniej kaloryczna, możesz użyć sosu na bazie oleju roślinnego lub jogurtu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g