DIY suszone owoce i orzechy cukierki

bardzo smaczne i zdrowe słodycze na herbatę! Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez cukierków. Taki przysmak jest łatwy do przygotowania w domu, będzie nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Cukierki z suszonych owoców i orzechów można podawać nawet dzieciom.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 28 % 20 g
węglowodany 63 % 45 g
374 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. W razie potrzeby i preferencji smakowych zestaw użytych produktów można zmienić. Jeśli stosowanie miodu jest przeciwwskazane ze względów zdrowotnych, nie można go dodawać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Orzechy, jeśli zostały zakupione, spłucz i wysusz. Nie warto ich smażyć, w przeciwnym razie większość składników odżywczych w orzechach zniknie. Możesz również użyć dowolnych orzechów: orzechów włoskich, migdałów, orzeszków ziemnych, możesz dodać garść nasion słonecznika. Użyłem orzechów włoskich i orzeszków piniowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suszone owoce, użyłem suszonych moreli, suszonych śliwek i daktyli, dokładnie umyj, jeśli są w nich nasiona, usuń je, wlej suszone owoce wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut, aby dobrze spuchły. Spuścić wodę, wysuszyć suszone owoce. Możesz także wziąć rodzynki, figi, są słodsze, wtedy nie trzeba dodawać miodu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce blendera wkładamy ugotowane orzechy i suszone owoce, mielimy je na jednorodną masę. Aby orzechy i suszone owoce były lepiej posiekane, musisz wlać trochę zimnej przegotowanej wody do miski blendera i przewinąć je jeszcze kilka razy. Zamiast blendera można je przewijać w maszynce do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Łączymy masę orzechów i suszonych owoców z miodem i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednorodną, gęstą i lepką masę. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz używać miodu, możesz się bez niego obejść, okazuje się dość słodki dzięki suszonym owocom.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sezam, mak, kakao lub inne produkty do posypania do różnych filiżanek, możesz pokryć cukierki rozpuszczoną czekoladą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Łyżeczką bierzemy trochę masy z orzechów i suszonych owoców, z czystymi rękami zanurzonymi w zimnej wodzie zwijamy małe kulki i zwijamy je w sezamie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W maku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I kakao.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż puste cukierki na talerzu i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby ostygły i zestaliły się. Cukierki są gotowe, podawaj je na herbatę lub traktuj dzieci. W przeciwieństwie do produktów fabrycznych, które zawierają barwniki, aromaty i konserwanty, powstają zdrowe i smaczne cukierki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g

Podobne przepisy