skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. W razie potrzeby i preferencji smakowych zestaw użytych produktów można zmienić. Jeśli stosowanie miodu jest przeciwwskazane ze względów zdrowotnych, nie można go dodawać.
Krok 2:
Orzechy, jeśli zostały zakupione, spłucz i wysusz. Nie warto ich smażyć, w przeciwnym razie większość składników odżywczych w orzechach zniknie. Możesz również użyć dowolnych orzechów: orzechów włoskich, migdałów, orzeszków ziemnych, możesz dodać garść nasion słonecznika. Użyłem orzechów włoskich i orzeszków piniowych.
Krok 3:
Suszone owoce, użyłem suszonych moreli, suszonych śliwek i daktyli, dokładnie umyj, jeśli są w nich nasiona, usuń je, wlej suszone owoce wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut, aby dobrze spuchły. Spuścić wodę, wysuszyć suszone owoce. Możesz także wziąć rodzynki, figi, są słodsze, wtedy nie trzeba dodawać miodu.
Krok 4:
W misce blendera wkładamy ugotowane orzechy i suszone owoce, mielimy je na jednorodną masę. Aby orzechy i suszone owoce były lepiej posiekane, musisz wlać trochę zimnej przegotowanej wody do miski blendera i przewinąć je jeszcze kilka razy. Zamiast blendera można je przewijać w maszynce do mięsa.
Krok 5:
Łączymy masę orzechów i suszonych owoców z miodem i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednorodną, gęstą i lepką masę. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz używać miodu, możesz się bez niego obejść, okazuje się dość słodki dzięki suszonym owocom.
Krok 6:
Wlej sezam, mak, kakao lub inne produkty do posypania do różnych filiżanek, możesz pokryć cukierki rozpuszczoną czekoladą.
Krok 7:
Łyżeczką bierzemy trochę masy z orzechów i suszonych owoców, z czystymi rękami zanurzonymi w zimnej wodzie zwijamy małe kulki i zwijamy je w sezamie.
Krok 8:
W maku.
Krok 9:
I kakao.
Krok 10:
Rozłóż puste cukierki na talerzu i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby ostygły i zestaliły się. Cukierki są gotowe, podawaj je na herbatę lub traktuj dzieci. W przeciwieństwie do produktów fabrycznych, które zawierają barwniki, aromaty i konserwanty, powstają zdrowe i smaczne cukierki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g