klasyczny sos guacamole

Pikantny, apetyczny, lekki, bez majonezu! Klasyczny sos guacamole to znany meksykański sos wytwarzany z awokado i przypraw. Guacamole podaje się z chipsami kukurydzianymi nachos lub jako dodatek do innych potraw-Burito, quesadillas, ziemniaków lub ryb.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 67 % 18 g
węglowodany 26 % 7 g
187 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny sos guacamole? Przygotuj jedzenie. Awokado wybierz miękkie, z nienaruszoną skórką, bez plam. Zamiast limonki możesz użyć cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój tak drobno, jak to możliwe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do miski i zalej sokiem z limonki — w ten sposób marynujesz cebulę, oszczędzając jej nadmiernej goryczy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób concasse z pomidora. Co to jest concasse z pomidorów? Jest to ich specjalne przygotowanie i krojenie, w którym usuwa się skórkę i nasiona. Jak zrobić concasse z pomidorów? Najpierw zdejmij z nich skórę. Aby to zrobić, wykonaj nacięcia na pomidorze na krzyż, a następnie włóż go do wrzącej wody na 1-2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Natychmiast z wrzącej wody przenieś pomidora do miski z zimną wodą. Ze względu na różnicę temperatur skórka pomidora łatwo odsuwa się od miąższu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obrać pomidora, pokroić w kliny i usunąć nasiona, pozostawiając tylko miąższ.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój miąższ pomidora w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pieprz, osusz. Pokrój strąk na pół, usuń nasiona. Pokrój wymaganą ilość pieprzu na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz i zetrzyj czosnek na najdrobniejszej tarce. Możesz go przepuścić przez perss.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Awokado umyj, osusz i pokrój na pół. Usuń kość, usuń miąższ łyżką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgnieć miąższ awokado widelcem do puree.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż miąższ awokado do miski, dodaj cebulę z sokiem z limonki, wymieszaj. Kwas z owoców cytrusowych zapobiegnie ciemnieniu awokado, więc jeśli nie chcesz wkładać cebuli, pamiętaj o dodaniu soku z limonki lub cytryny. Dodaj pozostałe składniki-pomidory, paprykę, zioła, czosnek. Wlej oliwę z oliwek, sól i dopraw przyprawami. Wymieszać. Sos jest gotowy!

uwielbiamy guacamole, jemy je z frytkami. Nie zawsze dodaję cebulę. Użyj przypraw według własnych upodobań. 

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy