ciasto twarogowe bez pieczenia

niezwykle smaczne, kremowe, lekkie, oryginalne! Ciasto twarogowe bez pieczenia okazuje się tak delikatne, że nie można od razu uwierzyć, z czego jest zrobione. I jest zrobiony z twarogu, który jest ubijany w taki sposób, że nie ma w nim ziaren. Spróbuj, jest niesamowicie pyszny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 39 % 21 g
węglowodany 46 % 25 g
364 kcal
IG: 4 / 32 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto twarogowe bez pieczenia? Na początek przygotuj produkty do bazy. Możesz wziąć dowolny cukier lub biszkopt. I możesz wziąć orzechowe, Moje z migdałami, a ciasto okazało się pyszne. Wybierz wysokiej jakości masło o przyjemnym aromacie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel ciasteczka w blenderze na okruchy. Wsyp okruchy do odpowiedniej miski, w której będziesz mieszać "ciasto".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło w dowolny sposób. Najłatwiej jest w kuchence mikrofalowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej roztopione masło do okruchów ciastek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Powinien być wilgotny, elastyczny miękisz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W naczyniu do pieczenia pokrytym folią spożywczą (Ø 18-20 cm) ułóż okruchy ciastek, spłaszcz je i dokładnie ubij, aby ciasto ściśle przylegało do ścian formy. Umieść formę w lodówce, aby Baza się zestaliła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Wskazane jest, aby twarożek nie był suchy, mokry, bez ziaren, 5-9% tłuszczu. Śmietana może być grubsza, 20-25% tłuszczu. Czekolada - lepiej gorzka lub ciemna. Krem nadaje się do 10% tłuszczu, nie więcej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Żelatynę zalać zimną wodą(około 150-180 ml). Pozostaw do spęcznienia na 10-15 minut. I lepiej przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu-jest bardzo różna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej śmietanę do rondla, połóż czekoladę połamaną na kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mieszając, rozpuść czekoladę w śmietanie na małym ogniu. Schłodzić rozpuszczoną czekoladę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce blendera włóż twaróg, śmietanę i cukier. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel masę twarogowo-śmietanową na 2 równe części.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podgrzej spęcznioną żelatynę, aż całkowicie się rozpuści bez gotowania.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej rozpuszczoną czekoladę do jednej części masy twarogowej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Masę dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić czekoladę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej połowę stopionej żelatyny do białej masy twarogowej, a drugą połowę do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszaj obie masy, aż będą gładkie. Powinny mieć mniej więcej taką samą konsystencję. Jest to konieczne, aby uzyskać rysunek na powierzchni ciasta. Jeśli jedna masa jest cięższa od drugiej, po prostu utonie. Potrzebujemy, aby obie trzymały się na powierzchni. Dlatego masę, która jest bardziej lepka, można rozcieńczyć śmietaną do pożądanej konsystencji.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Nie wyjmuj go z formy. Wlej 5 łyżek do środka ciasta bezpośrednio do formy. L masa czekoladowa, a następnie 5 łyżek. l biała masa twarogowa. Naprzemiennie dwa rodzaje kremu wypełnij w ten sposób całą formę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na powierzchni ciasta zrób wzór za pomocą szpikulca. Po prostu zanurz go w śmietanie i przesuń od środka do krawędzi lub odwrotnie. Wstaw ciasto do lodówki, aż krem całkowicie się zestali (to około 5-8 godzin).

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy i pokrój na porcje. Smacznego!

aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy