kanapki z wątróbką dorsza są proste i świąteczne

na świąteczny stół, szybki i łatwy, najsmaczniejszy! Kanapki z wątróbką dorsza odniosą szczególny sukces wśród wielu przekąsek na świątecznym stole. Ta przekąska jest bardzo łatwa i prosta w przygotowaniu, ale możesz ozdobić ją tak pięknie, że nie oderwiesz od niej oczu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 58 % 28 g
węglowodany 27 % 13 g
311 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić świąteczne kanapki z wątróbką dorsza? Najpierw przygotuj grzanki. Jak zrobić grzanki? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolny chleb — zarówno żytni, jak i biały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb na niezbyt grube plastry. Jeśli plastry są duże, pokrój je na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim chleb z obu stron na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś chleb na talerz. Obierz czosnek. Natrzyj czosnek gorącym chlebem ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak zrobić nadzienie? Przygotuj dla niej jedzenie. Wybierz ser dobrej jakości, bez dodatku tłuszczów roślinnych.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij wątrobę dorsza ze słoika wraz z płynem i rozgnieć widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i zetrzeć na średniej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ser topiony zetrzyj również na średniej tarce. Aby ułatwić tarcie sera, włóż go do zamrażarki na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz wątróbkę dorsza, starte jajka i ser.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dopraw masę majonezem, pieprzem i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie na kromkach chleba.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj kanapki plasterkami ogórka, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i ziołami. Podawaj natychmiast. Smacznego!

wśród wszystkich konserw rybnych od wielu lat wątroba dorsza jest moim ulubionym. Jednak zawyżona cena i wysoka zawartość tłuszczu w produkcie nie pozwalają na kupowanie go tak często, jak byśmy chcieli. Dlatego dla mnie przekąski z wątróbką dorsza są bardziej atrybutem wakacji niż codziennego menu. Jak czerwony kawior.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

 


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy