Żurawina z cukrem na zimę

Łatwy i szybki sposób na przygotowanie borówki brusznicy na zimę! Borówka brusznica to jedna z pożytecznych jagód rosnących na środkowym pasie. Borówka brusznica jest uważana za dobry środek przeciwstarzeniowy, ponieważ jest przeciwutleniaczem. Ponadto ta jagoda jest stosowana jako środek zapobiegawczy i leczniczy przeciwko przeziębieniom i innym chorobom. Borówki brusznicy można przygotować na zimę na różne sposoby. Najprostsze zamrażanie świeżych jagód, dzięki tej metodzie zachowuje się wiele witamin. Ale istnieją inne przepisy bez obróbki cieplnej, na przykład starte borówki brusznicy z cukrem, w których zachowana jest również maksymalna ilość witamin.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
221 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj borówki brusznicy do naszego zbioru. Lepiej jest używać jagód zebranych własnymi rękami z ekologicznych obszarów leśnych lub zakupionych w sezonie zbiorów od zaufanych sprzedawców. Sortujemy jagody borówki brusznicy, usuwamy śmieci, liście, gałązki, zgniłe i zepsute jagody. Następnie dobrze spłucz jagody, wrzuć je do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Borówki i cukier można wziąć do zbioru w równych częściach, ale kto jest słodszy i kto wydaje się, że borówki mają określoną gorycz, może zwiększyć ilość cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Łącz borówki brusznicy w misce z cukrem. Zmiel je razem blenderem lub prasą do ziemniaków. Lepiej nie używać sprzętu wykonanego z metalu, który może utleniać się z soku jagodowego i zepsuć smak gotowego produktu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw mieszaninę na chwilę, aby cukier się rozproszył. Okresowo mieszamy masę jagodową drewnianą łyżką, aby cukier szybciej się rozpuścił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie kładziemy przecier z borówki brusznicy w przygotowanych słoikach. Lepiej jest używać małych słoików, aby po otwarciu borówki brusznicy nie były przechowywane przez długi czas, były szybko używane do jedzenia. Moje puszki z sodą oczyszczoną sterylizujemy w jeden ze sprawdzonych i niezawodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki myjemy i gotujemy. Natychmiast zwijamy słoiki z borówkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przedmiot obrabiany jest przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu. Przydatne właściwości borówki brusznicy dzięki tej metodzie przechowywania utrzymują się przez ponad sześć miesięcy. Borówki brusznice, starte z cukrem, zimą można wykorzystać do przygotowania witaminizowanych napojów owocowych, pysznych deserów i wypieków lub po prostu podawać z herbatą jako dżem lub dżem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g

Podobne przepisy