skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj borówki brusznicy do naszego zbioru. Lepiej jest używać jagód zebranych własnymi rękami z ekologicznych obszarów leśnych lub zakupionych w sezonie zbiorów od zaufanych sprzedawców. Sortujemy jagody borówki brusznicy, usuwamy śmieci, liście, gałązki, zgniłe i zepsute jagody. Następnie dobrze spłucz jagody, wrzuć je do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 2:
Borówki i cukier można wziąć do zbioru w równych częściach, ale kto jest słodszy i kto wydaje się, że borówki mają określoną gorycz, może zwiększyć ilość cukru.
Krok 3:
Łącz borówki brusznicy w misce z cukrem. Zmiel je razem blenderem lub prasą do ziemniaków. Lepiej nie używać sprzętu wykonanego z metalu, który może utleniać się z soku jagodowego i zepsuć smak gotowego produktu.
Krok 4:
Pozostaw mieszaninę na chwilę, aby cukier się rozproszył. Okresowo mieszamy masę jagodową drewnianą łyżką, aby cukier szybciej się rozpuścił.
Krok 5:
Następnie kładziemy przecier z borówki brusznicy w przygotowanych słoikach. Lepiej jest używać małych słoików, aby po otwarciu borówki brusznicy nie były przechowywane przez długi czas, były szybko używane do jedzenia. Moje puszki z sodą oczyszczoną sterylizujemy w jeden ze sprawdzonych i niezawodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki myjemy i gotujemy. Natychmiast zwijamy słoiki z borówkami.
Krok 6:
Przedmiot obrabiany jest przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu. Przydatne właściwości borówki brusznicy dzięki tej metodzie przechowywania utrzymują się przez ponad sześć miesięcy. Borówki brusznice, starte z cukrem, zimą można wykorzystać do przygotowania witaminizowanych napojów owocowych, pysznych deserów i wypieków lub po prostu podawać z herbatą jako dżem lub dżem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g