Sałatka z fasolą i paluszkami krabowymi

szybka sałatka z kraba z fasolą na dni powszednie i święta. Ta sałatka składa się z moich ulubionych składników. Przygotowuje się go prosto, szybko i jest to ogromny plus za włączenie go do menu noworocznego. Sałatka okazuje się pstrokata, jasna i swoim wyglądem ozdobi Twój świąteczny stół. Pamiętaj, aby zapisać przepis!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 45 % 10 g
115 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z fasolą i paluszkami krabowymi? Odmierz wszystkie potrzebne składniki. Będziesz potrzebował czerwonej fasoli w puszkach we własnym soku, dużej żółtej papryki, paluszków krabowych, pomidorów cherry (około 5-6 sztuk), pysznego twardego sera i przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wrzuć fasolę w puszkach na sito lub durszlak i pozwól płynowi spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mrożone paluszki krabowe rozmrozić wcześniej. Bez wyjmowania opakowania połóż je na desce do krojenia, pozwól im się rozmrozić. Teraz zdejmij folię. Jeśli nie obraca się dobrze, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. Teraz pokrój je w średniej wielkości kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę, osusz ręcznikami papierowymi. Przekrój na pół, obierz nasiona i pokrój na duże kawałki. Aby uzyskać piękno i jasność gotowego dania, możesz wziąć połówki pieprzu w różnych kolorach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki. Pomidory można również wziąć duże. W takim przypadku wybierz mięsiste, ale gęste owoce, ponieważ miękkie nie zachowują kształtu, a po pokrojeniu zamieniają się w owsiankę, co negatywnie wpłynie na wygląd potrawy. Można je pokroić w kostkę lub paski. Pamiętaj, aby spuścić sok powstały podczas krojenia, da sałatce nadmiar płynu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź pyszny twardy ser i pokrój go w drobną kostkę. Możesz go zastąpić mozzarellą bez smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W małym pojemniku połącz w równych proporcjach śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, majonez, czosnek, sól, mielony czarny pieprz przepuszczony przez prasę. Wymieszać. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W salaterce umieść paluszki krabowe, paprykę, fasolę w puszkach, pomidory koktajlowe i ser. Dopraw sałatkę sosem majonezowo-śmietanowym. Sałatkę można doprawić tylko kwaśną śmietaną bez dodatku majonezu lub gęstym jogurtem naturalnym bez dodatków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Sałatkę można podawać we wspólnej salaterce lub w porcjach, wcześniej przygotowanych miseczkach. Możesz ozdobić danie gałązkami świeżego koperku lub liśćmi kędzierzawej pietruszki, bazylii.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal / 100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal / 100g

Podobne przepisy