mleko owsiane

zdrowe, dietetyczne, ze zwykłych produktów! Mleko owsiane jest roślinnym odpowiednikiem mleka krowiego i jest bardzo łatwe do zrobienia w domu. Takie mleko nie zawiera laktozy, mogą go pić osoby cierpiące na jego nietolerancję, a także post i wegetarianie.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 75 % 6 g
28 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mleko owsiane? Przygotuj jedzenie. Aby przygotować mleko owsiane, weź duże płatki, które gotują się przez długi czas. Płatki błyskawiczne nie będą działać, zwłaszcza że zawierają bardzo małą ilość zdrowych składników. Weź miskę, wlej do niej płatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź litr zimnej przegotowanej wody. Napełnij płatki owsiane tą wodą i pozostaw na 12 godzin. Wygodniej jest zrobić to w nocy, aby przygotować mleko na śniadanie. Nie ma znaczenia, ile płatków jest używanych, najważniejsze jest to, że stosunek płatków owsianych do wody powinien wynosić 1 do 10.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 12 godzinach wymieszaj spęcznioną mieszaninę, a następnie wlej tę mieszaninę do blendera. Ubij na białą gładką masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz odcedź mieszaninę. Aby wygodniej było odfiltrować powstały płyn, weź głęboką miskę lub rondel, umieść na nim sito, na którym połóż kilka warstw gazy (2-3). Wlać masę owsianą do sita i pozostawić do spuszczenia. Możesz trochę pomóc łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej odcedzony biały płyn z pojemnika do dzbanka, butelki lub natychmiast wlej do szklanek. Mleko owsiane jest gotowe. Ze 100 gramów płatków i litra wody uzyskano nieco ponad 800 mililitrów gotowego produktu. Przechowuj mleko w lodówce. Okres trwałości takiego produktu wynosi 5 dni. Tak więc gotowanie mleka z płatków zbożowych w domu nie wymaga dużego wysiłku i okazuje się, że jest znacznie tańsze niż zakupione. Smacznego!

mleko owsiane to stosunkowo nowy produkt, powstał na początku lat 90. jego twórcą jest szwedzki naukowiec Ricard Oste. Badał nietolerancję laktozy i szukał zamiennika mleka krowiego. Wkrótce po stworzeniu tego napoju roślinnego Oste założył Oatly i stał się pierwszym komercyjnym producentem mleka owsianego.

dziś do mleka owsianego dodaje się różne składniki, aby urozmaicić jego smak. Na przykład mleko może być czekoladowe, a po dodaniu kilku kropli aromatu waniliowego będzie miało przyjemny słodkawy smak waniliowy.


ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy