pita z twarogiem i ziołami szybko i smacznie

pikantne, apetyczne, niedrogie, w pośpiechu! Chleb pita z twarogiem i ziołami to bardzo udany przepis na proste i szybkie bułki. Są dobre na piknik,a na świątecznym stole nie ma wstydu. Przystawka wygląda spektakularnie, ale co najważniejsze - jest bardzo smaczna!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 42 % 15 g
193 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb pita z twarogiem i ziołami? Przygotuj niezbędne składniki. Pita jest świeża i tak cienka, jak to możliwe — wtedy lepiej nasyca się nadzieniem. Twaróg, podobnie jak śmietana, może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Pamiętaj tylko, że z tego w końcu zmieni się zawartość kalorii w naczyniu. Z zieleni wybrałem koperek, ale ogólnie umieść ten, który kochasz. Podobnie jak przyprawy-mogą być dowolne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Przede wszystkim zajmij się zielenią. Umyj go, dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbki czosnku obierz i przepuść przez prasę. Weź miskę i wymieszaj w niej śmietanę, twarożek, zioła i czosnek. Jeśli masz twaróg ziarnisty, spróbuj przebić go blenderem zanurzeniowym, aby nadzienie stało się bardziej jednorodne i lepiej się rozmazało.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól, pieprz, wymieszaj wszystkie składniki. Spróbuj masy twarogowej, w razie potrzeby dodaj przyprawy. Nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pita pokrój na 4 równe części. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą nożyczek do gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na każdy kawałek chleba pita umieść 2-3 łyżki nadzienia. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń kawałki chleba pita w tuby. Ogólnie rzecz biorąc, nie możesz zawracać sobie głowy cięciem chleba pita na prostokąty, ale posmaruj nadzieniem cały chleb pita i zwiń go w rolkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój powstałe rurki (lub cały chleb pita) na małe kawałki o wielkości od 3 do 5 cm. Następnie podawaj na stole. Smacznego!

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy