Biały rosyjski koktajl w domu

bardzo smaczny koktajl kawowy z dodatkiem śmietany. Biały Rosjanin odnosi się do dość mocnych napojów alkoholowych, dodając przede wszystkim wódkę, a także likier kawowy. Koktajl jest zwykle podawany w niskich szklankach wypełnionych kostkami lodu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 67 % 12 g
węglowodany 28 % 5 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed przygotowaniem koktajlu należy najpierw przygotować lód i schłodzić szklanki. W przepisie użyłem gotowego zakupionego lodu. Możesz zrobić to w domu, w tym celu wlej wodę pitną do foremek i wyślij do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje.Zwyczajowo podaje się biały Rosjanin w szklankach " ROX " (tj. w niskich szerokich szklankach z grubym dnem, w takich szklankach podaje się whisky z lodem).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odmierz odpowiednią ilość wódki, likieru kawowego i śmietany. W przepisie użyłam kremu tłustego (30%).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij szklanki prawie do góry kostkami lodu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli masz zbyt duże kawałki lodu, możesz je lekko zmiażdżyć. Aby to zrobić, włóż odpowiednią liczbę kostek do grubego celofanowego woreczka i rozbij duże kawałki młotkiem kuchennym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pierwszą warstwę do szklanki wódki cienkim strumieniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej likier kawowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I ostatnią warstwą zrób śmietanę. Wlej je bardzo ostrożnie, aby granica między likierem z wódką i śmietaną została zachowana tak bardzo, jak to możliwe, aby koktajl wyglądał niesamowicie pięknie podczas serwowania. Włóż słomkę koktajlową do każdej szklanki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    & quot; biały rosyjski & quot; gotowy, możesz podać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tuż przed użyciem wymieszaj koktajl słomką w szklance, aby jak najlepiej wymieszać wszystkie warstwy i cieszyć się kawowo-kremowym napojem!

pierwotnie w 1949 roku pojawił się koktajl "Czarny Rosyjski", jego głównymi składnikami były likier kawowy i wódka.
później, w latach 60., pojawia się pierwsza wzmianka o koktajlu "White Russian", zawiera wszystko to samo, co w czerni, tylko zaczęli dodawać więcej śmietany. Zgodnie z nowoczesnymi przepisami śmietana jest zwykle używana tylko świeża, a nie bita.
koktajl stał się szczególnie popularny po wydaniu The Big Lebowski.

ilość alkoholu w szklance można i należy dostosować do własnych upodobań i preferencji. Dla mnie koktajl wydawał się mocny i w następnym przygotowaniu całkowicie wykluczyłem wódkę, okazało się, że jest to dobra odmiana "białego rosyjskiego" o łagodniejszym smaku.

wybierz najbardziej udane proporcje dla siebie i ciesz się niepowtarzalnym smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Likier kawowy - 230   kcal/100g

Podobne przepisy