Sałatka z wołowiną, papryką i sosem sojowym

obfity, apetyczny, piękny, bez majonezu! Sałatka z wołowiną, papryką i sosem sojowym docenią zarówno twoi krewni, jak i goście! Szczególnie przypadnie do gustu mężczyznom — w końcu jest w nim tyle mięsa! Sałatkę można podawać na świątecznym stole, aw dni powszednie z przystawką na obiad.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 27 % 6 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wołowiną i papryką? Przygotuj jedzenie. Wstępnie ugotuj wołowinę. Dobrze umyj i osusz warzywa i zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować wołowinę? Zagotuj wodę w rondlu, Posol ją. Zanurz kawałek wołowiny oczyszczony z żył i nadmiaru tłuszczu we wrzącej wodzie. Gotuj mięso na małym ogniu na małym ogniu, w razie potrzeby usuwając pianę. Czas gotowania zależy od jakości mięsa i od tego, z jakiej części tuszy pochodzi kawałek. Mój gotował się przez około godzinę. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien swobodnie przebić kawałek. Wyjmij mięso z bulionu i ostudź. Pokrój mięso w małe paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos sałatkowy. Jak zrobić tankowanie? Przygotuj dla niej jedzenie. Używam octu balsamicznego, możesz wziąć zwykły stół 9%, wino lub sok z cytryny. Oprócz oliwy odpowiedni jest każdy olej roślinny-rafinowany, nierafinowany, słonecznikowy, musztardowy, sezamowy, kukurydziany, który lubisz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel czosnek, włóż do głębokiej miski lub miski, dodaj sól, czarny pieprz i przyprawy. Przykryj wszystko oliwą z oliwek. Dodaj ocet i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj składniki dressingu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż pokrojone mięso do gotowego dressingu, dobrze wymieszaj. Zostanie nasycony smakiem przypraw, olejem i stanie się jeszcze delikatniejszy i bardziej aromatyczny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy sos jest zaparzony, posiekaj warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz paprykę, pokrój w paski. W ten sam sposób pokrój pomidory. Obraną cebulę pokroić w półpierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na świątecznym stole możesz zrobić taką sałatkę, jak na zdjęciu: połóż arkusze sałaty na talerzu, a następnie warstwę pomidora wzdłuż krawędzi, na środku - sałatkę z pieprzu, a na wierzchu - mięso dojrzewające w sosie, zmieszane z cebulą. Resztę sosu polej całą sałatkę na wierzchu. A druga, rodzinna opcja serwowania-wymieszaj wszystkie warzywa z mięsem i dressingiem-i to wszystko! Smacznego!

wszystkie składniki sałatki dobrze do siebie pasują, ponieważ warzywa są idealnym dodatkiem do mięsa!
dressing wydaje mi się, że idealnie pasuje do tej sałatki, sprawia, że smakuje bogatiej. Ale jeśli chcesz uzyskać prostszy smak, dopraw sałatkę tylko olejem, solą i pieprzem. I możesz, wręcz przeciwnie, dodać do dressingu również suche zioła, na przykład prowansalskie lub ogólnie inne przyprawy.
możesz posypać sałatkę ostrym twardym serem, takim jak parmezan.
spróbuj tej sałatki, a nie pozostawi cię obojętnym.
życzę ci przyjemności z gotowania i degustacji!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy