ciasto na pozy Buriacji

bardzo szybki, prosty, smaczny i niedrogi! Ciasto na buriackie pozy jest bardzo podobne do pierogów. Ponieważ same pozy są rodzajem manti lub chinkali, które są gotowane na parze. Przygotowanie takiego ciasta i pozy z niego nie będzie trudne.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 3 % 2 g
węglowodany 80 % 47 g
242 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na buriackie pozy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zalecam, aby zawsze zaczynać przygotowywanie pozycji od ciasta, ponieważ po ugniataniu będzie musiał odpocząć przez pół godziny. W tym czasie będzie można zrobić nadzienie. Weź głęboki pojemnik, przesiej do niego mąkę przez sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz w środku mąki zrób wgłębienie. Wlej do niego wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij tam jajko kurze i dodaj sól do smaku. Zagnieść ciasto, najpierw mieszając żywność łyżką, a następnie rękami. Pamiętaj, że inna ilość mąki może odejść od określonej w przepisie. Skoncentruj się na stanie testu. Jeśli jest bardzo lepki, dodaj więcej mąki, zbyt stromej i nie rzeźbi się-wody. Ciasto powinno stać się gładkie, jednolite i przestać przyklejać się do dłoni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj ciasto wystarczająco długo, co najmniej 5 minut,a następnie uformuj z niego kulkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Świeżo zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą lub włożyć do plastikowej torby. Daj mu & quot; odpocząć & quot; 30 minut. W tym czasie mąka wchłonie całą wodę i rozwinie gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność i giętkość ciasta. Właśnie teraz możesz przygotować nadzienie mięsne, siekając mięso i dodając do niego cebulę, wodę lub bulion, zioła (na przykład kolendrę lub pietruszkę), czosnek i inne przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec pół godziny wyjmij ciasto z torby i trochę ugniataj. Ciasto jest gotowe do pracy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz zacząć tworzyć same buriackie pozy. Ta ilość testu jest obliczana w przybliżeniu dla 12 pozycji, których liczba zależy bardziej od wielkości samych pozycji i cienkości rozwałkowanego ciasta.

następnie możesz pracować z testem na dwa sposoby. 1 sposób. Ciasto dzielimy na wiele części, z których każdą tworzymy kulkę. W razie potrzeby używamy mąki. Kulki układamy na powierzchni roboczej, posypując niewielką ilością mąki. Każdą kulkę zwijamy w ciasto, gdzie środek będzie grubszy, a krawędzie ciasta cieńsze. 2 sposób. Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą część zwijamy w dużą warstwę, w której wycinamy okrągłe ciasto spodkiem. Następnie na okrągłych ciastach na środku rozprowadzamy przygotowane mięso mielone. Następnie wykonujemy zakładkę na teście na całym obwodzie przyszłej pozy, aby uzyskać pozę przypominającą fałdy, rozmiar i kształt chinkal, tylko z otworem w środku, bez tak zwanej "nogi". Uformowane pozycje Buriacji można zamrozić lub natychmiast ugotować w podwójnym bojlerze.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy