Sałatka grecka z fetaxą klasyczna

zdrowe i smaczne, w pośpiechu, z letnim nastrojem! Sałatka grecka z klasyczną fetaxą przygotujesz w 10 minut. Jest bez majonezu, cudownie soczysty, świeży, jasny. Nadaje się do serwowania na śniadanie, lunch i kolację, świetnie wygląda na świątecznym stole.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 70 % 14 g
węglowodany 15 % 3 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę grecką z fetaxą? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Aby uzyskać jasność gotowej sałatki, jeśli to możliwe, użyj czerwonej cebuli lub szalotki. Paprykę pokroić na dwie części, usunąć rdzeń i nasiona. Papryka w Kolorze Żółtym i pomarańczowym wygląda bardzo pięknie i jasno w sałatce. Umyj wszystkie warzywa w czystej zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórki w średniej wielkości kostkę. Jeśli owoce mają gorzką skórkę, odetnij ją wcześniej. Wyślij ogórki do szerokiego talerza lub głębokiej salaterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z oliwek spuść solankę. Niektóre z nich przeciąć na pół. W sałatce dobrze komponują się ze wszystkimi produktami i oliwkami i oliwkami, można użyć obu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę pokrój w średniej wielkości kwadraty. Wyślij do salaterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następna jest kolejka pomidorów. Do sałatki lepiej wziąć gęste soczyste owoce. Wtedy pomidory dobrze utrzymają swój kształt i nie zamienią się w owsiankę podczas mieszania sałatki. Dopuszczalne jest również krojenie pomidorów cherry w sałatkę, zwykle mają lekko słodki smak, co nadaje gotowemu daniu specjalną nutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w cienkie pierścienie, półpierścienie lub jeszcze mniejsze, w zależności od wielkości cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój Fetaxę w drobną kostkę. Ser Fetax jest bardzo delikatny i idealny do sałatek z warzywami. Wyślij Fetax do wszystkich komponentów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Opłucz warzywa w czystej wodzie i osusz. Do sałatki idealna jest świeża bazylia, koperek, pietruszka i zielona młoda cebula. Do sałatki greckiej zwykle używam bazylii i koperku. Pokrój warzywa niezbyt grubo. Rozłóż równomiernie na powierzchni sałaty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj oliwę z oliwek i świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny w osobnym pojemniku. Polej sałatkę dressingiem. Sól i pieprz do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj sałatkę gałązką bazylii i klinem cytrynowym. Gotowe, możesz podawać!

grecką sałatkę z fetaxą można przygotować na świąteczny stół lub jako opcję codziennego posiłku. 
z fetaxą sałatka jest sycąca, a jednocześnie orzeźwiająca dzięki świeżym warzywom i ziołom.  

w przepisie możesz użyć zwykłej cebuli. Do sałatek częściej biorę czerwoną cebulę, sałatkę białą lub szalotkę. Te odmiany są znacznie łagodniejsze niż zwykle i idealnie nadają się do sałatek warzywnych. 

Wrzuć sałatkę przed samym posiłkiem i podawaj.

smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Ser Fetax - 261   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy