skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę grecką z fetaxą? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście.
Krok 2:
Obierz cebulę. Aby uzyskać jasność gotowej sałatki, jeśli to możliwe, użyj czerwonej cebuli lub szalotki. Paprykę pokroić na dwie części, usunąć rdzeń i nasiona. Papryka w Kolorze Żółtym i pomarańczowym wygląda bardzo pięknie i jasno w sałatce. Umyj wszystkie warzywa w czystej zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Krok 3:
Pokrój ogórki w średniej wielkości kostkę. Jeśli owoce mają gorzką skórkę, odetnij ją wcześniej. Wyślij ogórki do szerokiego talerza lub głębokiej salaterki.
Krok 4:
Z oliwek spuść solankę. Niektóre z nich przeciąć na pół. W sałatce dobrze komponują się ze wszystkimi produktami i oliwkami i oliwkami, można użyć obu.
Krok 5:
Paprykę pokrój w średniej wielkości kwadraty. Wyślij do salaterki.
Krok 6:
Następna jest kolejka pomidorów. Do sałatki lepiej wziąć gęste soczyste owoce. Wtedy pomidory dobrze utrzymają swój kształt i nie zamienią się w owsiankę podczas mieszania sałatki. Dopuszczalne jest również krojenie pomidorów cherry w sałatkę, zwykle mają lekko słodki smak, co nadaje gotowemu daniu specjalną nutę.
Krok 7:
Pokrój cebulę w cienkie pierścienie, półpierścienie lub jeszcze mniejsze, w zależności od wielkości cebuli.
Krok 8:
Pokrój Fetaxę w drobną kostkę. Ser Fetax jest bardzo delikatny i idealny do sałatek z warzywami. Wyślij Fetax do wszystkich komponentów.
Krok 9:
Opłucz warzywa w czystej wodzie i osusz. Do sałatki idealna jest świeża bazylia, koperek, pietruszka i zielona młoda cebula. Do sałatki greckiej zwykle używam bazylii i koperku. Pokrój warzywa niezbyt grubo. Rozłóż równomiernie na powierzchni sałaty.
Krok 10:
Wymieszaj oliwę z oliwek i świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny w osobnym pojemniku. Polej sałatkę dressingiem. Sól i pieprz do smaku.
Krok 11:
Udekoruj sałatkę gałązką bazylii i klinem cytrynowym. Gotowe, możesz podawać!
grecką sałatkę z fetaxą można przygotować na świąteczny stół lub jako opcję codziennego posiłku.
z fetaxą sałatka jest sycąca, a jednocześnie orzeźwiająca dzięki świeżym warzywom i ziołom.
w przepisie możesz użyć zwykłej cebuli. Do sałatek częściej biorę czerwoną cebulę, sałatkę białą lub szalotkę. Te odmiany są znacznie łagodniejsze niż zwykle i idealnie nadają się do sałatek warzywnych.
Wrzuć sałatkę przed samym posiłkiem i podawaj.
smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Ser Fetax - 261 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g