skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadzienie z twarogu do naleśników? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć twarożek nie beztłuszczowy, ale o zawartości tłuszczu od 5% i więcej, nadzienie okaże się smaczniejsze, mam 9%. Jajko jest duże i zawsze świeże, ponieważ będzie używane na surowo.
Krok 2:
W głębokiej misce włóż twaróg, ubij jajko, dodaj cukier, cukier waniliowy i sól. Jeśli obawiasz się użycia surowego jajka, zastąp je kwaśną śmietaną lub mlekiem.
Krok 3:
Ubij wszystkie potrawy blenderem zanurzeniowym na gładką, puszystą masę lub zetrzyj widelcem. Radzę użyć blendera. Dzięki niemu nadzienie okaże się pastowate i jednorodne, bez ziaren. Widelcem, więc ugniatanie twarogu nie zadziała.
Krok 4:
Zawiń nadzienie twarogowe w gotowe naleśniki. Możesz podawać je na zimno lub ułożyć na suchej patelni i podgrzać pod przykryciem. Lub upiecz w piekarniku. Jajka zostaną poddane obróbce cieplnej.
Krok 5:
Nadziewałam tym nadzieniem naleśniki owsiane (przepis tutaj: https://1000.menu/cooking/37461-ovsyanye-blinchiki). Okazało się pyszne-pyszne! Smacznego!
W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę do twarogu. L. ze zjeżdżalnią kakao. Następnie nadzienie okaże się twarogiem i czekoladą. Dzieci pokochają tę kombinację jeszcze bardziej.
to nadzienie nadaje się nie tylko do naleśników. To świetne nadzienie do słodkiego ciasta. Ciasto może być dowolne: kruche,maślane, francuskie itp.
do nadzienia można również dodać rodzynki, suszone morele lub suszone śliwki, a także świeże owoce lub jagody, co jest najważniejsze latem.
im grubszy twaróg, tym smaczniejsze jest nadzienie.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g