nadzienie z twarogu do naleśników

najsmaczniejsze, najdelikatniejsze, przepyszne i zdrowe! Nadzienie z twarogu naleśnikowego jest jednym z najpopularniejszych słodkich nadzień do nadziewania. Gotowanie jest szybkie i proste, a różne dodatki urozmaicą smak i sprawią, że naleśniki będą jeszcze ciekawsze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 38 % 14 g
189 kcal
IG: 0 / 33 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadzienie z twarogu do naleśników? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć twarożek nie beztłuszczowy, ale o zawartości tłuszczu od 5% i więcej, nadzienie okaże się smaczniejsze, mam 9%. Jajko jest duże i zawsze świeże, ponieważ będzie używane na surowo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce włóż twaróg, ubij jajko, dodaj cukier, cukier waniliowy i sól. Jeśli obawiasz się użycia surowego jajka, zastąp je kwaśną śmietaną lub mlekiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij wszystkie potrawy blenderem zanurzeniowym na gładką, puszystą masę lub zetrzyj widelcem. Radzę użyć blendera. Dzięki niemu nadzienie okaże się pastowate i jednorodne, bez ziaren. Widelcem, więc ugniatanie twarogu nie zadziała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń nadzienie twarogowe w gotowe naleśniki. Możesz podawać je na zimno lub ułożyć na suchej patelni i podgrzać pod przykryciem. Lub upiecz w piekarniku. Jajka zostaną poddane obróbce cieplnej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadziewałam tym nadzieniem naleśniki owsiane (przepis tutaj: https://1000.menu/cooking/37461-ovsyanye-blinchiki). Okazało się pyszne-pyszne! Smacznego!

W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę do twarogu. L. ze zjeżdżalnią kakao. Następnie nadzienie okaże się twarogiem i czekoladą. Dzieci pokochają tę kombinację jeszcze bardziej.

to nadzienie nadaje się nie tylko do naleśników. To świetne nadzienie do słodkiego ciasta. Ciasto może być dowolne: kruche,maślane, francuskie itp.

do nadzienia można również dodać rodzynki, suszone morele lub suszone śliwki, a także świeże owoce lub jagody, co jest najważniejsze latem.
im grubszy twaróg, tym smaczniejsze jest nadzienie.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy