skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe lody bananowe i mleczne? Przygotuj jedzenie. Wybierz dojrzałe, mocne banany. Pamiętaj, aby je umyć przed czyszczeniem. Następnie pokrój na małe kawałki (banany i mleko są zwykle pobierane w stosunku 2 do 1, na dwie części obranych bananów jedna część mleka, ale proporcje można zmienić według własnych upodobań).
Krok 2:
Umieść pokrojone banany w pojemniku i wyślij do zamrażarki na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na noc. Nie musisz używać pojemnika, możesz umieścić koła banana w torbie, ułożyć je w jednej warstwie, aby szybciej zamarzły i nie przylegały do siebie.
Krok 3:
Po upływie czasu wyjmij banany z zamrażarki i bez rozmrażania umieść w misce blendera. Dodaj tam mleko. Do smaku możesz dodać wanilinę.
Krok 4:
Ubijaj banany z mlekiem przez 2-3 minuty, aż będą gładkie. Zasadniczo w tej formie lody można już spożywać lub można je trochę zamrozić, decyduje to również o Smaku. Postanowiłam zamrozić.
Krok 5:
Umieść masę w pojemniku i wyślij do zamrażarki na kilka godzin. Po określonym czasie wyjmij lody, podziel na porcje, udekoruj według własnych upodobań. Udekorowałem listkami mięty, mielonymi prażonymi orzeszkami ziemnymi i pokruszoną gorzką czekoladą. Wszystko to razem jest smaczne i zdrowe! Smacznego!
bardzo lubię takie przepisy, w których wszystkie składniki są zdrowe, nie ma nadmiaru tłuszczu i cukru oraz niezdrowych sposobów przetwarzania produktów, a gdy rezultatem jest również pyszne danie, jest podwójnie przyjemne! Możesz użyć dowolnego mleka-migdałowego, kokosowego, bezlaktozowego. Lody są umiarkowanie słodkie, moim zdaniem cukier nie jest tutaj potrzebny-wystarczy słodycz Banana. Chcesz być słodszy-Wybierz bardzo dojrzałe banany. Chcesz więcej tłuszczu-zamień mleko na śmietanę. Ale nie muszę niczego zmieniać jak na mój gust. Na pewno będę robił takie lody. Chcę poeksperymentować-dodać trochę truskawek lub malin do bananów. Ogólnie polecam wszystkim! Pyszne lody bez zbędnych kalorii, szkodliwe dla zdrowia i sylwetki! Orzeźwia i orzeźwia-czego potrzebujesz w upalny letni dzień! A gotowanie nie zajmie dużo czasu.
bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których należy wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g