domowe lody bananowe i mleczne

najprostsze lody budżetowe, nawet dziecko zrobi! Domowe lody bananowo — mleczne przygotowywane są z zaledwie dwóch składników-mleka i mrożonych bananów. Rezultatem są orzeźwiające i orzeźwiające lody bez nadmiaru tłuszczu i cukru, w stu procentach naturalne.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 84 % 16 g
82 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe lody bananowe i mleczne? Przygotuj jedzenie. Wybierz dojrzałe, mocne banany. Pamiętaj, aby je umyć przed czyszczeniem. Następnie pokrój na małe kawałki (banany i mleko są zwykle pobierane w stosunku 2 do 1, na dwie części obranych bananów jedna część mleka, ale proporcje można zmienić według własnych upodobań).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść pokrojone banany w pojemniku i wyślij do zamrażarki na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na noc. Nie musisz używać pojemnika, możesz umieścić koła banana w torbie, ułożyć je w jednej warstwie, aby szybciej zamarzły i nie przylegały do siebie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po upływie czasu wyjmij banany z zamrażarki i bez rozmrażania umieść w misce blendera. Dodaj tam mleko. Do smaku możesz dodać wanilinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubijaj banany z mlekiem przez 2-3 minuty, aż będą gładkie. Zasadniczo w tej formie lody można już spożywać lub można je trochę zamrozić, decyduje to również o Smaku. Postanowiłam zamrozić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść masę w pojemniku i wyślij do zamrażarki na kilka godzin. Po określonym czasie wyjmij lody, podziel na porcje, udekoruj według własnych upodobań. Udekorowałem listkami mięty, mielonymi prażonymi orzeszkami ziemnymi i pokruszoną gorzką czekoladą. Wszystko to razem jest smaczne i zdrowe! Smacznego!

bardzo lubię takie przepisy, w których wszystkie składniki są zdrowe, nie ma nadmiaru tłuszczu i cukru oraz niezdrowych sposobów przetwarzania produktów, a gdy rezultatem jest również pyszne danie, jest podwójnie przyjemne! Możesz użyć dowolnego mleka-migdałowego, kokosowego, bezlaktozowego. Lody są umiarkowanie słodkie, moim zdaniem cukier nie jest tutaj potrzebny-wystarczy słodycz Banana. Chcesz być słodszy-Wybierz bardzo dojrzałe banany. Chcesz więcej tłuszczu-zamień mleko na śmietanę. Ale nie muszę niczego zmieniać jak na mój gust.  Na pewno będę robił takie lody. Chcę poeksperymentować-dodać trochę truskawek lub malin do bananów. Ogólnie polecam wszystkim! Pyszne lody bez zbędnych kalorii, szkodliwe dla zdrowia i sylwetki! Orzeźwia i orzeźwia-czego potrzebujesz w upalny letni dzień!  A gotowanie nie zajmie dużo czasu. 

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których należy wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g

Podobne przepisy