Sałatka z pomidorami i kiełbasą

Szybki, prosty, ze zwykłych produktów, w pośpiechu! Sałatka z pomidorami i kiełbasą-danie proste, ale bardzo smaczne! Soczystość świeżych pomidorów harmonijnie uzupełnia sytość kiełbasy. A pikantną nutę sałatki ustawia dodanie niewielkiej ilości czosnku.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 64 % 23 g
węglowodany 8 % 3 g
262 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pomidorami i kiełbasą? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć dowolnej kiełbasy-gotowanej, wędzonej, szynki. Pokrój go w cienkie paski. Możesz go pokroić w dowolny sposób, ale moim zdaniem słoma wygląda bardziej apetycznie w tej sałatce. Włóż pokrojoną kiełbasę do miski na sałatkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory i pokrój na duże kawałki. Możesz użyć pomidorów cherry. Wystarczy pokroić je na 2-4 części. Dodaj pokrojone pomidory do miski do kiełbasy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce natychmiast włóż do sałatki. Do sałatki lubię używać serów twardych. Łatwo ocierają się o tarkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i przepuść przez wyciskacz do czosnku. Dodaj go bezpośrednio do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw wszystkie składniki odrobiną majonezu i wymieszaj. Nie polecam dodawania dużej ilości majonezu, więc sok będzie się wyróżniał z pomidorów, a sałatka stanie się płynna. Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj. Smacznego!

do takiej sałatki lubię używać kiełbasy szynkowej. Ma gęstą konsystencję i nie ma wyraźnego smaku, co oznacza, że nie zostanie wybity z ogólnego smaku sałatki.
aby uzyskać więcej sytości, możesz dodać kilka gotowanych jajek do sałatki. Ponadto ich dodanie pozytywnie wpłynie na konsystencję sałatki-wchłoną część wilgoci, która pojawia się z pomidorów.
smak sałatki można urozmaicić dodatkiem papryki, kukurydzy, kapusty pekińskiej. Ogólnie sałatki to przestrzeń wyobraźni. Każda kombinacja składników pozwoli uzyskać nowe smaki.
taką sałatkę można przygotować jako samodzielną przekąskę na każdą ucztę.
Gotuj z przyjemnością! Bardzo smaczne!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Suszone mięso - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy