ciasto bez pieczenia w 15 minut

Prosty, szybki, ugotuje nawet dziecko! Ciasto bez pieczenia według tego przepisu jest przygotowywane z zakupionych kruchych ciasteczek ze skondensowanym kremem. Dosłownie w 15 minut otrzymasz bardzo smaczne ciasto, które wygląda i smakuje jak "mrowisko", ale w przeciwieństwie do niego, gotowane bez piekarnika.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 36 % 29 g
węglowodany 56 % 45 g
592 kcal
IG: 2 / 58 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto bez pieczenia w 15 minut? Przygotuj składniki. Ciasteczka nadają się do typu "rocznicowego", "do kawy", "herbacianego". Weź mleko skondensowane lub zwykłe lub gotowane do smaku. Lub możesz go ugotować samodzielnie. Weź masło najwyższej jakości, bez dodatków, zgodne z GOST. Pokrój ciasteczka na okruchy za pomocą wałka do ciasta lub blendera. Najważniejsze-nie przesadzaj, aby nie zmielić ciasteczek na mąkę, powinny pozostać duże kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do kremu weź skondensowane mleko i masło, jeśli chcesz, możesz dodać więcej śmietany, wtedy krem będzie delikatniejszy i mniej słodki. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby było miękkie. Pyszne będzie zrobienie kremu ze skondensowanym mlekiem, do którego dodaje się kakao. Lub dodaj go sam, jeśli lubisz smak czekolady.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż masło do głębokiego naczynia, dodaj skondensowane mleko i pół łyżeczki soku z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mikserem elektrycznym ubij składniki, aż będą gładkie i puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Orzechy włoskie umyć, osuszyć w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni na kuchence i zmielić za pomocą wałka do ciasta lub blendera na okruchy. Wsyp posiekane orzechy włoskie do miski ze śmietaną i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce ze śmietaną wlej kruche okruchy i wymieszaj, aby połączyć całe ciasto z ciasteczkami ze śmietaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na płaskim talerzu lub innym naczyniu ułóż przygotowaną masę ciastek i śmietany w formie zjeżdżalni. Na wierzchu, jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto startą mleczną czekoladą. Niech ciasto ostygnie i moczy się w lodówce przez kilka godzin. Podawaj ciasto na stole z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy