wiśnia w cukrze na zimę

bez gotowania! Jagody w syropie dobrze zachowują swój kształt i smak. Wiśnie nadają się do dżemu, wina, kompotu, ale wszystkie metody zapewniają długotrwałą obróbkę cieplną, podczas której traci się część składników odżywczych. Wiśnie w cukrze bez gotowania pozwalają zachować korzystne właściwości i smak świeżych owoców
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 98 % 81 g
231 kcal
IG: 39 / 0 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do zbioru wiśni w cukrze używamy tylko dojrzałych jagód. Owoce powinny być duże, dojrzałe i zawsze świeże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje wiśnie pod bieżącą wodą. Po umyciu układamy je na stole przykrytym ręcznikiem kuchennym (papierowym), odstawiamy, aż woda zostanie wchłonięta i wyparuje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń pestki z wiśni. Podczas usuwania nasion konieczne jest minimalne uszkodzenie owoców i próba zachowania soku. Aby usunąć kość, używamy specjalnego urządzenia-separatora lub improwizowanych środków: rurki koktajlowej, szpilki lub, jak ja - spinki do włosów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    We wszystkich przepisach bez gotowania wiśnie i cukier są pobierane w tej samej ilości. Dlatego ważemy jagody i mierzymy równą ilość cukru. Przenieś wiśnie z cukrem z małego rondla, biorąc pod uwagę, że pasuje do lodówki (warunek jest obowiązkowy). Przykryj wiśnie cukrem i dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw garnek w kuchni na 10 godzin w temperaturze pokojowej. Wiśnie mieszamy co 3-4 godziny. To nie jest trudne, po prostu umieść garnek w widocznym miejscu i mieszaj za każdym razem, gdy wchodzisz do kuchni. W nocy wkładamy do lodówki z zamkniętą pokrywką, aby masa nie wchłaniała obcych zapachów produktów. Rano wyjmujemy patelnię z lodówki i ponownie trzymamy przedmiot w temperaturze pokojowej, systematycznie mieszając. I tak 4 dni!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czwartego dnia przygotowujemy słoiki. Przed użyciem puszki sprawdzamy pod kątem pęknięć i wiórów na gwincie. Czyścimy sodą oczyszczoną, ponieważ alkaliczny skład substancji neutralizuje kwaśne środowisko, które powoduje fermentację, więc okres przydatności do spożycia produktu wzrośnie. Słoiki nie mogą być sterylizowane, ponieważ nie sterylizujemy również wiśni. Najważniejsze, żeby były suche.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś jagody do słoików i napełnij syropem do góry, aby nie było poduszki powietrznej, Zamknij.

cukier rozpuszcza się zwykle w ciągu dnia, ale nadal konieczne jest utrzymanie wiśni w cukrze, systematycznie mieszając, dokładnie 4 dni, aby owoce były dobrze nasycone syropem

dzięki tej technologii możesz przygotować owoce z nasionami.

okres trwałości produktu bez gotowania przetworzonego z pestkami wynosi nie więcej niż 12 miesięcy. Ten przedmiot jest używany przede wszystkim. W innych przypadkach okres jest podwojony, pod warunkiem, że pomieszczenie nie jest oświetlone, a temperatura nie przekracza +5 0C. otwarty kęs wiśni jest przechowywany w lodówce.

użyj półfabrykatu jako deseru, do nadziewania ciast, dekorowania i impregnowania ciast, syrop dodaje się do koktajli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy