Klasyczny grecki sos Zaziki

świeży, lekki, aromatyczny - o Smaku śródziemnomorskim! Grecki klasyczny sos zaziki ( tzatziki) - idealny do mięsa, ryb lub drobiu. Służy również do przyprawiania sałatek i jako osobne danie - jako dip, zanurza się w nim kawałki warzyw, frytki, ciasta, owoce morza, krakersy.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 24 % 4 g
125 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos zadziki (tzatziki)? Przygotuj produkty na początek. Wybierz jogurt bez dodatków, naturalny. Tradycyjnie zaziki lub tzatziki są przygotowywane z jogurtu greckiego - ma bardzo gęstą konsystencję. Jeśli nie znajdziesz takiego w sprzedaży, weź zwykły i zrzuć go na noc w gazie-jogurt stanie się znacznie gęstszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj zielenie. Należy go bardzo dobrze umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Następnie drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zajmij się ogórkiem. Jeśli ogórek jest duży i ma grubą skórkę, należy go obrać. Nasiona z tego też lepiej usunąć. Pozostaw młodego ogórka o cienkiej skórze bez zmian. Zetrzyj czysty umyty ogórek na grubej tarce. Przenieś do osobnej miski, możesz nawet włożyć startego ogórka do sita i umieścić nad miską. Dodaj trochę soli i odstaw na pięć minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj goździki. Użyłem wyciskacza do czosnku, ale możesz go zetrzeć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie ogórek dał sok, należy go spuścić. Jeśli trzymałeś go na sicie, po prostu spuść uwolniony płyn. Jeśli leżał tylko w misce, najpierw wyciśnij masę ogórka rękami. A potem spuść nadmiar.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do jogurtu dodaj posiekane warzywa, starty i wyciśnięty ogórek, czosnek, sól i pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj sos, spróbuj soli. W razie potrzeby dodaj więcej. Pozostaw SOS zaziki na 15 minut. Przed podaniem skrop oliwą z oliwek.

sos jest gęsty, świeży, bardzo aromatyczny! Podałam go do mięsa, świetnie pasuje!
jako substytut jogurtu możesz wziąć matzoni, kefir, ayran, zsiadłe mleko, domową gęstą śmietanę.
weź również dowolne warzywa-koperek, pietruszka, mięta jest idealna.
do sosu można dodać drobno posiekaną cebulę.
jeśli sfermentowany produkt mleczny nie jest bardzo kwaśny, dodaj sok z cytryny lub ocet winny. Możesz również dodać startą skórkę.
również ten sos może być używany do hot dogów, burgerów i kanapek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy