Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem

jasny, soczysty, kolorowy, lekki, pyszny, bez majonezu! Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem składa się z potraw, które idealnie do siebie pasują. Jest doprawiony sosem na oleju roślinnym i musztardzie z miodem-smak jest po prostu niesamowity! Danie pięknie wygląda na stole i nadaje się na wakacje.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 19 % 5 g
146 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i serem? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mięso z wędzonej piersi można zastąpić mięsem z podudzi lub udek. Możesz zastąpić wędzonego kurczaka gotowanym lub smażonym. Możesz wziąć miękki ser, który Ci się podoba: twarożek, stopiony lub feta. Mam ser twarogowy bez dodatków. Umyj liście sałaty, osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby możesz dodać około 80 g oliwek lub oliwek bez pestek. Usuń pestki oliwek z solanki i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory na pół. Mam pomidory koktajlowe, ale możesz je zastąpić zwykłymi pomidorami. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. W razie potrzeby możesz marynować cebulę w 2 łyżkach. ocet i 1 łyżka.cukier. Lub zastąp czerwoną cebulę cebulą, ale konieczne będzie marynowanie, aby usunąć ostrość i gorycz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotuj sos. Możesz dodawać lub zastępować składniki do smaku. Możesz wziąć dowolną musztardę: ziarnistą jak moja lub w postaci gotowej pasty. Olej roślinny-dowolny smak. Mam oliwkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz olej roślinny, sok z cytryny, płynny miód, musztardę, ząbek czosnku, sól i pieprz przepuszczony przez prasę. Wszystko dokładnie ubij widelcem, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż liście sałaty na talerzu. Rozłóż wędzonego kurczaka, pomidory i czerwoną cebulę na wierzchu. Łyżeczką wyłożyć małe quenelle z twarogu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej sałatkę dressingiem miodowo-musztardowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A na samym końcu rozrzuć całe oliwki bez pestek na sałatkę. Możesz natychmiast podać sałatkę do stołu. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy