skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i serem? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mięso z wędzonej piersi można zastąpić mięsem z podudzi lub udek. Możesz zastąpić wędzonego kurczaka gotowanym lub smażonym. Możesz wziąć miękki ser, który Ci się podoba: twarożek, stopiony lub feta. Mam ser twarogowy bez dodatków. Umyj liście sałaty, osusz.
Krok 2:
W razie potrzeby możesz dodać około 80 g oliwek lub oliwek bez pestek. Usuń pestki oliwek z solanki i osusz.
Krok 3:
Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 4:
Pokrój pomidory na pół. Mam pomidory koktajlowe, ale możesz je zastąpić zwykłymi pomidorami. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 5:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. W razie potrzeby możesz marynować cebulę w 2 łyżkach. ocet i 1 łyżka.cukier. Lub zastąp czerwoną cebulę cebulą, ale konieczne będzie marynowanie, aby usunąć ostrość i gorycz.
Krok 6:
Teraz przygotuj sos. Możesz dodawać lub zastępować składniki do smaku. Możesz wziąć dowolną musztardę: ziarnistą jak moja lub w postaci gotowej pasty. Olej roślinny-dowolny smak. Mam oliwkę.
Krok 7:
W misce połącz olej roślinny, sok z cytryny, płynny miód, musztardę, ząbek czosnku, sól i pieprz przepuszczony przez prasę. Wszystko dokładnie ubij widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Połóż liście sałaty na talerzu. Rozłóż wędzonego kurczaka, pomidory i czerwoną cebulę na wierzchu. Łyżeczką wyłożyć małe quenelle z twarogu.
Krok 9:
Polej sałatkę dressingiem miodowo-musztardowym.
Krok 10:
A na samym końcu rozrzuć całe oliwki bez pestek na sałatkę. Możesz natychmiast podać sałatkę do stołu. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g