Koktajl Klasyczna Margarita

klasyczny przepis na słynny napój! Koktajl Margarita ma wiele opcji: truskawkowy, wiśniowy i ananasowy. Istnieje również wiele rodzajów proporcji do mieszania. Oferuję podstawową wersję, która jest przygotowywana najczęściej zarówno pod względem proporcji, jak i składników.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 10-16 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koktajl Margarita? Przygotuj niezbędne składniki. Będziemy potrzebować tequili i nie odgrywa roli, jaką będzie marką. Likier pomarańczowy jest lepszy niż Cointreau-klasyczna wersja tego likieru. Oczywiście, jeśli to konieczne, możesz zastąpić go innym likierem pomarańczowym, ale nie będzie to dokładnie Margarita. Z limonki potrzebujemy tylko soku, więc całkiem możliwe jest użycie gotowego soku z limonki w opakowaniu fabrycznym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj szklankę, dobrze ją umyj, osusz. Zwilż krawędzie szklanki i zanurz w soli, aby pasek soli pozostał wzdłuż krawędzi boku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż trochę lodu do miski blendera. Jego ilość zależy od Twojego gustu. Jeśli chcesz zachować moc napoju, nie musisz go rozcieńczać wodą, nawet w postaci lodu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej tequilę do tej samej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie Likier pomarańczowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I sok z limonki. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z limonki, najpierw umyj go w bardzo gorącej wodzie, a nawet sparz wrzącą wodą - w ten sposób limonka da znacznie więcej soku. I nie zapomnij użyć sita-wyciśnij przez niego sok, aby kości nie dostały się do napoju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uderz wszystko blenderem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przełóż napój przez sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kobietom koktajl podaje się ze słomką. Zawartość kalorii w jednej porcji to 280 kalorii. Twierdza-24-25%.

historycy są zgodni co do jednej rzeczy – koktajl nosi imię kobiety o imieniu Margarita. Ale Oto, kim była: lokalna celebrytka lub ulubiona kobieta autora napoju, pozostała nieznana.

Międzynarodowe Stowarzyszenie barmanów (iba) sugeruje mieszanie składników w proporcji 7:4:3 (siedem części tequili, cztery Likiery pomarańczowe i trzy części soku z limonki).

istnieją inne proporcje do mieszania:

w proporcji 2:3:1 (alkohol — 33%, Tequila-50%, sok-17%)

w proporcji 1:3:1 (alkohol — 20%, Tequila — 60%, sok-20%)

w proporcji 1: 1: 1 (alkohol — 33%, Tequila-33%, sok — 33%)

ale proporcja 2:1:2 jest uważana za historycznie poprawną.

"Margarita" pije się małymi łykami, po przytrzymaniu napoju w ustach przez kilka sekund, aby pozostał długi posmak. .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tequila - 75   kcal/100g
  • Likier pomarańczowy - 213   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy