skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koktajl Margarita? Przygotuj niezbędne składniki. Będziemy potrzebować tequili i nie odgrywa roli, jaką będzie marką. Likier pomarańczowy jest lepszy niż Cointreau-klasyczna wersja tego likieru. Oczywiście, jeśli to konieczne, możesz zastąpić go innym likierem pomarańczowym, ale nie będzie to dokładnie Margarita. Z limonki potrzebujemy tylko soku, więc całkiem możliwe jest użycie gotowego soku z limonki w opakowaniu fabrycznym.
Krok 2:
Przygotuj szklankę, dobrze ją umyj, osusz. Zwilż krawędzie szklanki i zanurz w soli, aby pasek soli pozostał wzdłuż krawędzi boku.
Krok 3:
Włóż trochę lodu do miski blendera. Jego ilość zależy od Twojego gustu. Jeśli chcesz zachować moc napoju, nie musisz go rozcieńczać wodą, nawet w postaci lodu.
Krok 4:
Wlej tequilę do tej samej miski.
Krok 5:
Następnie Likier pomarańczowy.
Krok 6:
I sok z limonki. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z limonki, najpierw umyj go w bardzo gorącej wodzie, a nawet sparz wrzącą wodą - w ten sposób limonka da znacznie więcej soku. I nie zapomnij użyć sita-wyciśnij przez niego sok, aby kości nie dostały się do napoju.
Krok 7:
Uderz wszystko blenderem.
Krok 8:
Przełóż napój przez sito.
Krok 9:
Kobietom koktajl podaje się ze słomką. Zawartość kalorii w jednej porcji to 280 kalorii. Twierdza-24-25%.
historycy są zgodni co do jednej rzeczy – koktajl nosi imię kobiety o imieniu Margarita. Ale Oto, kim była: lokalna celebrytka lub ulubiona kobieta autora napoju, pozostała nieznana.
Międzynarodowe Stowarzyszenie barmanów (iba) sugeruje mieszanie składników w proporcji 7:4:3 (siedem części tequili, cztery Likiery pomarańczowe i trzy części soku z limonki).
istnieją inne proporcje do mieszania:
w proporcji 2:3:1 (alkohol — 33%, Tequila-50%, sok-17%)
w proporcji 1:3:1 (alkohol — 20%, Tequila — 60%, sok-20%)
w proporcji 1: 1: 1 (alkohol — 33%, Tequila-33%, sok — 33%)
ale proporcja 2:1:2 jest uważana za historycznie poprawną.
"Margarita" pije się małymi łykami, po przytrzymaniu napoju w ustach przez kilka sekund, aby pozostał długi posmak. .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tequila - 75 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g