marynata do szaszłyków z sosem sojowym

uniwersalna marynata do mięsa, ryb i warzyw! Marynata na bazie sosu sojowego i czosnku, która nadaje się do wszystkich rodzajów kebabów: kurczaka, mięsa, ryb i warzyw. Dostępne składniki, krótki czas marynowania - taka marynata jest niezbędna w sezonie grillowym!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 31 % 17 g
węglowodany 64 % 35 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Zwróć szczególną uwagę na wybór sosu sojowego. Teraz w sklepach jest wiele tanich podróbek tego produkty, ale wybierasz naturalnie ugotowany sos sojowy. Jeszcze lepiej, jeśli weźmiesz sos sojowy używany do robienia marynat-można go poddać obróbce cieplnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sos sojowy do małej miski. Z cytryny potrzebujemy tylko soku, więc możesz użyć gotowego soku z cytryny wyprodukowanego fabrycznie - potrzebujemy go 3 łyżki.łyżki. Jeśli zdecydujesz się wycisnąć sok bezpośrednio z cytryny, najpierw umyj go gorącą wodą - w ten sposób cytryna da więcej soku, a także użyj małego sita, aby nasiona nie dostały się do marynaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trochę pieprzu. Używam mieszanki ostrej mielonej papryki, ale może to być również jedna papryka. Poza tym możesz dodać swoje ulubione przyprawy: bardzo lubię kozieradkę lub chmiel-suneli. Ale skup się na swoim guście!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny do marynaty. Zasadniczo może to być dowolny rodzaj roślin, ale radzę unikać olejów o wyraźnym zapachu lub smaku, takich jak nierafinowany słonecznik lub oliwka. Ogólnie rzecz biorąc, w marynatach bardzo lubię olej sezamowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub po prostu posiekać nożem. Jeśli nagle nie masz świeżego czosnku, wystarczy czosnek w proszku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Taką marynatę można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 7 dni, a przed użyciem wystarczy ją wymieszać. Czas marynowania mięsa z taką marynatą wynosi 4-24 godziny, a czas marynowania ryb: 1-12 godzin, czas marynowania warzyw wynosi 1-3 godziny. Również taka marynata nadaje się nie tylko do grilla, ale także na przykład do steku lub kotleta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy