skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek proponuję przygotować dressing, czyli dressing. W sosie połącz nierafinowany (aromatyczny) olej słonecznikowy i ocet z czerwonego wina.
Krok 2:
Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Umieść czosnek w sosie i dodaj miód. Wyciśnij sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj dressing.
Krok 3:
Umyj i osusz młodą surową cukinię ręcznikiem papierowym. Aby ozdobić przyszłą sałatkę, potrzebujesz kilku najcieńszych kręgów cukinii. Ułóż je pierścieniem na zakładce na półmisku.
Krok 4:
Następnie za pomocą obieraczki do warzyw pokrój żółtą cukinię w cienkie, długie paski.
Krok 5:
Następnie posiekaj cukinię.
Krok 6:
Zrób to samo ze zwykłą zieloną cukinią. Pozostała część: pięknie ułóż plasterki warzyw na talerzu na pierścieniu cukinii. Sałatkę posolić, pieprzyć, polać sosem i podawać.
taką sałatkę należy przygotować wyłącznie z młodej cukinii. W których ani skóra, ani nasiona nie miały jeszcze czasu, aby stać się twardymi.
zamiast po prostu polać sałatkę sosem, plastry cukinii można wstępnie marynować w niej, powiedzmy, przez dwie godziny. Nie zrobiłem tego, ponieważ chciałem spróbować cukinii w jej nieskazitelnym smaku.
Młoda surowa cukinia jest dość neutralna, o lekko słodkim smaku.
zamiast pachnącego oleju słonecznikowego możesz użyć dowolnego innego oleju roślinnego: oliwy, sezamu, dyni.
myślę, że do takiej świeżej sałatki można bezpiecznie dodać startą surową marchewkę lub na przykład czerwoną kapustę. Na wierzch można posypać sezamem lub siemieniem lnianym. To tylko wzbogaci smak i nasyci sałatkę jeszcze większą korzyścią.
dla tych, którzy są przyzwyczajeni do pożywnych sałatek majonezowych, taka lekka sałatka z pewnością wydaje się dziwna.
jest przeznaczony dla innych osób - wegan, wegetarian, tych, którzy podążają za figurą, a także dla osób otwartych na eksperymenty i nowe doznania smakowe.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g