sałatka ze świeżej surowej cukinii

magazyn mikro-i makroelementów. Mieszanka korzyści i smaku. Jakoś tak historycznie surowe ogórki są na porządku dziennym dla naszej mentalności. Ale cukinia przed użyciem jesteśmy przyzwyczajeni do obróbki termicznej. Tymczasem jedno i drugie warzywo pochodzą z tej samej rodziny - dyni.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 37 % 7 g
126 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek proponuję przygotować dressing, czyli dressing. W sosie połącz nierafinowany (aromatyczny) olej słonecznikowy i ocet z czerwonego wina.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Umieść czosnek w sosie i dodaj miód. Wyciśnij sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj dressing.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz młodą surową cukinię ręcznikiem papierowym. Aby ozdobić przyszłą sałatkę, potrzebujesz kilku najcieńszych kręgów cukinii. Ułóż je pierścieniem na zakładce na półmisku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie za pomocą obieraczki do warzyw pokrój żółtą cukinię w cienkie, długie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie posiekaj cukinię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób to samo ze zwykłą zieloną cukinią. Pozostała część: pięknie ułóż plasterki warzyw na talerzu na pierścieniu cukinii. Sałatkę posolić, pieprzyć, polać sosem i podawać.

taką sałatkę należy przygotować wyłącznie z młodej cukinii. W których ani skóra, ani nasiona nie miały jeszcze czasu, aby stać się twardymi.
zamiast po prostu polać sałatkę sosem, plastry cukinii można wstępnie marynować w niej, powiedzmy, przez dwie godziny. Nie zrobiłem tego, ponieważ chciałem spróbować cukinii w jej nieskazitelnym smaku.
Młoda surowa cukinia jest dość neutralna, o lekko słodkim smaku.
zamiast pachnącego oleju słonecznikowego możesz użyć dowolnego innego oleju roślinnego: oliwy, sezamu, dyni.
myślę, że do takiej świeżej sałatki można bezpiecznie dodać startą surową marchewkę lub na przykład czerwoną kapustę. Na wierzch można posypać sezamem lub siemieniem lnianym. To tylko wzbogaci smak i nasyci sałatkę jeszcze większą korzyścią.
dla tych, którzy są przyzwyczajeni do pożywnych sałatek majonezowych, taka lekka sałatka z pewnością wydaje się dziwna.
jest przeznaczony dla innych osób - wegan, wegetarian, tych, którzy podążają za figurą, a także dla osób otwartych na eksperymenty i nowe doznania smakowe.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy