skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z ciastek i skondensowanego mleka bez pieczenia? Przygotuj niezbędne składniki. Kup niesolony krakers rybny. Weź śmietanę 20-30% tłuszczu.
Krok 2:
W pojemniku połącz śmietanę i mleko skondensowane. Mieszaj, aż będzie gładka. Śmietanę można zastąpić ciężką śmietaną lub serem mascarpone. W razie potrzeby dodaj cukier waniliowy (około 1 łyżki) lub wanilinę (na czubku noża). Pamiętaj, aby przeczytać instrukcje przed użyciem. Jeśli dodasz więcej waniliny niż to konieczne, smak ciasta będzie gorzki.
Krok 3:
Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem lub posiekaj w blenderze, dodaj do śmietany. Wymieszać. Orzechy będą bardziej aromatyczne i smaczniejsze, jeśli zostaną lekko wysuszone na suchej patelni. Zamiast orzechów włoskich możesz wziąć inne orzechy, na przykład migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne.
Krok 4:
Dodaj krakersa do śmietany i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Weź okrągłą formę do ciasta (średnica 18-20 cm) przykryj ją folią, aby masa śmietanowa nie wyciekła. Możesz również użyć emaliowanej miski, silikonowej, plastikowej formy. Rozłóż powstałą masę. Wygładź powierzchnię silikonową szpatułką.
Krok 6:
Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-5 godzin lub lepiej na noc. W tym czasie będzie dobrze nasączony i będzie jeszcze smaczniejszy.
Krok 7:
Następnego dnia uwolnij ciasto z folii i szybko, ale ostrożnie odwróć je na płaski talerz.
Krok 8:
Przygotuj czekoladę i masło do lukru. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie.
Krok 9:
Połam tabliczkę czekolady na małe kawałki, przełóż na patelnię. Dodaj zmiękczone masło i rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krok 10:
Polej ciasto schłodzoną polewą czekoladową. Spłaszcz.
Krok 11:
Wstaw ciasto do lodówki na 15 minut, aby lukier się związał. Przed podaniem udekoruj ciasto posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów, świeżymi liśćmi mięty.
mleko skondensowane można już kupić gotowane lub ugotować samodzielnie. Aby to zrobić, zanurz słoik skondensowanego mleka w garnku z wrzącą wodą. Ważne jest, aby woda całkowicie zakryła słoik, w przeciwnym razie mleko skondensowane może eksplodować. Gotuj przez około 3 godziny na małym ogniu. Ostrożnie wyjmij słoik, ostudź w temperaturze pokojowej.
możesz udekorować ciasto konfiturą, plasterkami owoców.
wraz z krakersem do ciasta można dodać suszone jagody (wiśnie, maliny) lub kawałki czekolady.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g