ciasto z ciasteczkami i skondensowanym mlekiem bez pieczenia

pyszne, szybkie, czekoladowe i niedrogie! Kiedy goście są na wyciągnięcie ręki. Ciasteczka rybne świetnie nadają się do Ciasteczek i skondensowanego mleka bez pieczenia. Dzięki niewielkiemu kształtowi ryby bardzo dobrze wchłania krem, nie nasiąka, dobrze się skleja. Okazuje się, że są schludne, piękne w przekroju i pyszne ciasta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 37 % 25 g
węglowodany 54 % 37 g
405 kcal
IG: 5 / 38 / 57

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z ciastek i skondensowanego mleka bez pieczenia? Przygotuj niezbędne składniki. Kup niesolony krakers rybny. Weź śmietanę 20-30% tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W pojemniku połącz śmietanę i mleko skondensowane. Mieszaj, aż będzie gładka. Śmietanę można zastąpić ciężką śmietaną lub serem mascarpone. W razie potrzeby dodaj cukier waniliowy (około 1 łyżki) lub wanilinę (na czubku noża). Pamiętaj, aby przeczytać instrukcje przed użyciem. Jeśli dodasz więcej waniliny niż to konieczne, smak ciasta będzie gorzki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem lub posiekaj w blenderze, dodaj do śmietany. Wymieszać. Orzechy będą bardziej aromatyczne i smaczniejsze, jeśli zostaną lekko wysuszone na suchej patelni. Zamiast orzechów włoskich możesz wziąć inne orzechy, na przykład migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj krakersa do śmietany i mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź okrągłą formę do ciasta (średnica 18-20 cm) przykryj ją folią, aby masa śmietanowa nie wyciekła. Możesz również użyć emaliowanej miski, silikonowej, plastikowej formy. Rozłóż powstałą masę. Wygładź powierzchnię silikonową szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-5 godzin lub lepiej na noc. W tym czasie będzie dobrze nasączony i będzie jeszcze smaczniejszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnego dnia uwolnij ciasto z folii i szybko, ale ostrożnie odwróć je na płaski talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj czekoladę i masło do lukru. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połam tabliczkę czekolady na małe kawałki, przełóż na patelnię. Dodaj zmiękczone masło i rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej ciasto schłodzoną polewą czekoladową. Spłaszcz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wstaw ciasto do lodówki na 15 minut, aby lukier się związał. Przed podaniem udekoruj ciasto posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów, świeżymi liśćmi mięty.

mleko skondensowane można już kupić gotowane lub ugotować samodzielnie. Aby to zrobić, zanurz słoik skondensowanego mleka w garnku z wrzącą wodą. Ważne jest, aby woda całkowicie zakryła słoik, w przeciwnym razie mleko skondensowane może eksplodować. Gotuj przez około 3 godziny na małym ogniu. Ostrożnie wyjmij słoik, ostudź w temperaturze pokojowej.

możesz udekorować ciasto konfiturą, plasterkami owoców.

wraz z krakersem do ciasta można dodać suszone jagody (wiśnie, maliny) lub kawałki czekolady.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy