sernik żelatynowy bez pieczenia

Sernik Twarogowo-śmietankowy to najdelikatniejszy deser. Gładka konsystencja i zwiewność bitej śmietany nadają sernikowi niesamowitą delikatność. Nie sposób nie dać się skusić i nie spróbować kawałka orzeźwiającego deseru. I jak miło jest cieszyć się jego delikatnym smakiem w upalny letni dzień!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 6-12 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 43 % 22 g
węglowodany 39 % 20 g
360 kcal
IG: 5 / 45 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sernika żelatynowego bez pieczenia. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym (1 łyżeczka). Śmietana powinna być dobrze schłodzona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kruche ciasteczka połamać na kawałki, zmielić w blenderze na drobny okruch. Możesz to zrobić w ten sam sposób za pomocą wałka do ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz okruchy ciasteczek i masło, wszystko dokładnie zmiel. Powinieneś uzyskać masę podobną do mokrego piasku. Po ściśnięciu w dłoniach okruchy powinny zachować swój kształt i nie kruszyć się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby uformować sernik, weź dzielony pierścień lub dzieloną formę bez dna. Połóż go na płaskim talerzu, na którym będzie serwowany sernik. Rozłóż okruchy piasku, wygładź i bardzo dobrze ubij, aby baza dobrze zachowała swój kształt. Jednocześnie staraj się, aby okruchy nie dostały się na ściany formy. Umieść formę z okruchami w lodówce na 30 minut. Mam średnicę formy 20 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli twaróg jest ziarnisty lub ziarnisty, zmiel go w blenderze na gładką, gładką masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Zainstaluj mniejszy pojemnik na górze. Włóż do niego kawałki czekolady. Pod wpływem wrzącej wody czekolada zacznie się topić. Lekko wymieszaj czekoladę, aby przyspieszyć proces. Wyjmij czekoladę z pieca, ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Żelatyna zalać wodą, wymieszać. Pozostaw żelatynę na 10-15 minut, aby puchła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W łaźni wodnej, mieszając, doprowadź żelatynę do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli rozpuszczasz żelatynę na kuchence, monitoruj stopień ogrzewania (powinien być minimalny), aby żelatyna się nie zagotowała. W przeciwnym razie straci swoje właściwości żelujące.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W wygodnym pojemniku włóż puree z twarogu, cukier puder, wanilinę. Ubij mikserem do uzyskania gładkości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej stopioną, niepalną czekoladę. Jeszcze raz ubij.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź pojemnik do ubijania śmietany z wysokimi bokami. Jak prawidłowo ubić śmietanę? Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej roztwór żelatyny do masy twarogowej cienkim strumieniem, ubijając przy minimalnych obrotach miksera.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nie trzeba długo ubijać, wystarczy doprowadzić masę do jednorodności. Żelatynę można mieszać za pomocą łopatki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W małych porcjach włóż bitą śmietanę do powstałej masy, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij schłodzoną podstawę, połóż na niej przygotowane nadzienie. Lekko przekręć formę sernika, aby równomiernie rozprowadzić masę, aby wierzch deseru był równy. Sernik przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce do całkowitego zestalenia przez 5 do 6 godzin.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Z gotowego deseru ostrożnie zdejmij pierścień i udekoruj według uznania.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Sernik podawaj, krojąc na porcje. Smacznego!

aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy