Sałatka z tuńczyka z awokado

pyszne proste i niskokaloryczne! Wiele białek jest bardzo zdrowych. Sałatka z tuńczyka z awokado dla tych, którzy liczą kalorie. Awokado zawiera zdrowe oleje niezbędne do pełnego funkcjonowania organizmu, a tuńczyk zawiera białko. Taka sałatka rybna nie zaszkodzi sylwetce.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 14 % 2 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z tuńczyka z awokado? Przygotuj składniki. Przenieś rybę ze słoika do pojemnika. Podziel widelcem na małe kawałki. Jak wybrać tuńczyka w puszce? Na wieczku słoika (a nie na etykiecie) powinno znajdować się oznaczenie z indeksem przemysłu rybnego – litera "P". Kompozycja powinna zawierać tylko tuńczyka i sól. Kup filety lub kawałki filetów. Nie bierz "tuńczyka sałatkowego", ponieważ jest to mięso mielone z mielonych kości, wnętrzności i skóry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz warzywa ręcznikami papierowymi. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Weź mięsiste, soczyste, gęste pomidory. Miękkie owoce po pokrojeniu stracą swój kształt, co zepsuje wygląd sałatki, a także dadzą nadmiar płynu. Jeśli skórka ogórków jest cienka i nie gorzka, nie trzeba jej obierać. Pokrój je na 4 części i pokrój w małe kwadraty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz liście sałaty. Odpowiednia jest każda odmiana, na przykład sałata & quot; Góra Lodowa & quot;, & quot; Boston& quot;, sałata, rukiew wodna. Rozerwij go rękami na małe kawałki. Ważne jest, aby nie kroić nożem, ponieważ sałata liściasta w kontakcie z metalem szybko ciemnieje, więdnie i traci witaminy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Awokado umyj, pokrój na pół, usuń pestkę. Obierz. Pokrój miąższ w długie cienkie paski. Owoce lepiej obrać w tej kolejności, ponieważ po usunięciu skóry powierzchnia awokado staje się śliska, a przy próbie usunięcia kości można łatwo się skaleczyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce sałatkowej o odpowiedniej wielkości połącz przygotowane składniki (awokado, pomidory, ogórki i liście sałaty).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny w wygodny dla Ciebie sposób. Polej nim sałatkę. Dopraw olejem roślinnym. Która oliwa z oliwek nadaje się do sałatek? Weź nierafinowany olej, który jest uzyskiwany przez tłoczenie na zimno oliwek (Extra Virgin Olive Oil). Taki olej nada potrawie bogatszy aromat i smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż kawałki ryby na wierzchu. Podawaj natychmiast, aż warzywa zostaną namoczone i sok zostanie wypuszczony.

jak wybrać odpowiednie awokado? Wybierz awokado z Florydy lub odmianę "Pinkerton". Odmiana kaloifornia o ciemnobrązowej skórce nie nadaje się do sałatek, ponieważ jej miąższ jest bardzo miękki i nie zachowuje kształtu. Jeśli po naciśnięciu palcem na powierzchni awokado pozostanie wgniecenie, oznacza to, że jest Dojrzałe, nie kupuj. Lekko wstrząśnij owocem, przynosząc go do ucha. Jeśli usłyszysz stukanie kości-oznaka dojrzałości. Jeśli w odpowiedzi cisza jest niedojrzałym owocem. Nie kupuj owoców, jeśli na jego powierzchni występują uszkodzenia, nacięcia.

co zrobić, jeśli kupiłeś niedojrzałe awokado? To nie ma znaczenia. Umieść go z bananem lub jabłkiem w papierowej torbie i pozostaw w temperaturze pokojowej. Lub po owinięciu awokado w papier umieść w ciepłym miejscu(np. Po kilku dniach będzie miękki i gotowy do spożycia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy