koreańska cukinia instant

zdrowe, jasne, najbardziej soczyste i chrupiące! Koreańska cukinia instant jest bardzo łatwa i prosta w przygotowaniu. Ta sałatka jest idealna na wakacje lub na piknik, oprócz kebabów i ziemniaków na węglu drzewnym. Pyszne i soczyste!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 37 % 7 g
124 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koreańską cukinię instant? Przede wszystkim przygotuj wszystkie wymienione składniki. Cukinia do sałatek lepiej używać młodych. Mają cienką, miękką skórkę i nie mają nasion. Marchew jest soczysta i słodka. Sos sojowy z przepisu można wykluczyć i użyć nieco więcej soli. Weź ilość czosnku według własnych upodobań. Trzy małe ząbki wystarczą mi na określoną liczbę produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W cukinii odetnij punkty mocowania łodygi. Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Opłucz warzywa pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj cukinię na koreańskiej marchwi. Jeśli nie masz takiej tarki, pokrój warzywo w cienkie paski ostrym nożem. Wyślij cukinię do głębokiej, wygodnej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki podobnie na tarce i dodaj do cukinii.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp cukrem i solą. Użyłam jednej czubatej łyżki cukru i pół łyżki soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, przykryj płaskim talerzem i pozostaw w ten sposób na 25-30 minut. W tym czasie w misce powstaje sok warzywny, a marchew i cukinia są marynowane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie spuść sok z miski i wyciśnij warzywa. Dodaj do cukinii z marchewką czosnek, wstępnie posiekany tak drobno, jak to możliwe, mieloną kolendrę i ostrą paprykę (określ jej ilość według własnego gustu). Nawiasem mówiąc, jeśli masz gotową przyprawę do koreańskich sałatek, możesz jej użyć zamiast kolendry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej bezzapachowy olej roślinny. Cebulę pokrojoną w dużą kostkę Wyślij do smażenia. Gotuj, ciągle mieszając, na dużym ogniu, aż pojawi się ciemnozłoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń cebulę z patelni dużą łyżką. Rozgrzanym aromatycznym olejem polej czosnek i przyprawy na wierzchu. Wlej sos sojowy, jeśli go używasz, i ocet.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Spróbuj sałatki do smaku. W razie potrzeby dodaj sól, ostrą paprykę, cukier lub ocet. Drobno posiekaj warzywa i wyślij do sałatki. Która zieleń jest lepsza? Kolendra, pietruszka lub zielona cebula doskonale uzupełniają cukinię koreańską. Użyłem kilku gałązek młodej kolendry i 7-10 piór szczypiorku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko jeszcze raz wymieszaj, przykryj sałatkę pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki. Im dłużej koreańska cukinia będzie parzona w chłodzie, tym będą smaczniejsze i bogatsze. Przed podaniem posyp sałatkę ziarnami sezamu.

smacznego!


aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy