skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koreańską cukinię instant? Przede wszystkim przygotuj wszystkie wymienione składniki. Cukinia do sałatek lepiej używać młodych. Mają cienką, miękką skórkę i nie mają nasion. Marchew jest soczysta i słodka. Sos sojowy z przepisu można wykluczyć i użyć nieco więcej soli. Weź ilość czosnku według własnych upodobań. Trzy małe ząbki wystarczą mi na określoną liczbę produktów.
Krok 2:
W cukinii odetnij punkty mocowania łodygi. Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Opłucz warzywa pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Zetrzyj cukinię na koreańskiej marchwi. Jeśli nie masz takiej tarki, pokrój warzywo w cienkie paski ostrym nożem. Wyślij cukinię do głębokiej, wygodnej miski.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki podobnie na tarce i dodaj do cukinii.
Krok 5:
Posyp cukrem i solą. Użyłam jednej czubatej łyżki cukru i pół łyżki soli.
Krok 6:
Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, przykryj płaskim talerzem i pozostaw w ten sposób na 25-30 minut. W tym czasie w misce powstaje sok warzywny, a marchew i cukinia są marynowane.
Krok 7:
Po określonym czasie spuść sok z miski i wyciśnij warzywa. Dodaj do cukinii z marchewką czosnek, wstępnie posiekany tak drobno, jak to możliwe, mieloną kolendrę i ostrą paprykę (określ jej ilość według własnego gustu). Nawiasem mówiąc, jeśli masz gotową przyprawę do koreańskich sałatek, możesz jej użyć zamiast kolendry.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej bezzapachowy olej roślinny. Cebulę pokrojoną w dużą kostkę Wyślij do smażenia. Gotuj, ciągle mieszając, na dużym ogniu, aż pojawi się ciemnozłoty kolor.
Krok 9:
Usuń cebulę z patelni dużą łyżką. Rozgrzanym aromatycznym olejem polej czosnek i przyprawy na wierzchu. Wlej sos sojowy, jeśli go używasz, i ocet.
Krok 10:
Wszystko wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Spróbuj sałatki do smaku. W razie potrzeby dodaj sól, ostrą paprykę, cukier lub ocet. Drobno posiekaj warzywa i wyślij do sałatki. Która zieleń jest lepsza? Kolendra, pietruszka lub zielona cebula doskonale uzupełniają cukinię koreańską. Użyłem kilku gałązek młodej kolendry i 7-10 piór szczypiorku.
Krok 11:
Wszystko jeszcze raz wymieszaj, przykryj sałatkę pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki. Im dłużej koreańska cukinia będzie parzona w chłodzie, tym będą smaczniejsze i bogatsze. Przed podaniem posyp sałatkę ziarnami sezamu.
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g