domowy koniak spirytusowy

oryginalny smak, na świąteczny stół, niedrogi! Domowy koniak spirytusowy w tym przepisie jest z pewnością daleki od prawdziwego francuskiego. Ale nadal będziesz mieć ciekawy napój, który składa się w całości z naturalnych składników, bez sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
224 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy koniak z alkoholem? Przygotuj jedzenie. Na początek opłucz korę dębu pod zimną bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz przygotuj przyprawy. Będziesz potrzebował kolendry, cynamonu i gałki muszkatołowej. Wszystko w stanie rozdrobnionym. Potrzebujesz bardzo mało przypraw, dosłownie na czubku noża. Jeśli masz kolendrę z całymi nasionami-nie jest strasznie, będzie bardziej aromatyczna. Wystarczy zmiażdżyć nasiona grzbietem łyżki lub specjalnym moździerzem. Będziesz także potrzebował dwóch pachnących goździków. Zostaw je w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie chcę zauważyć, że alkohol do tego przepisu należy wziąć 48 stopni. Jeśli nie było go pod ręką, możesz go zastąpić dobrą, sprawdzoną wódką. Mam taki spirytus i jestem jak źrenica oka, tylko na specjalne okazje. Wlej więc alkohol do czystego, suchego pojemnika. Pożądane jest, aby był szklany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wszystkie przyprawy do pojemnika. Wyślij tam wcześniej przygotowaną korę dębu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I dodaj granulowany cukier w ostatnim punkcie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj powstały napój, aby ziarna cukru całkowicie się rozpuściły. W razie potrzeby cukier można karmelizować na patelni. Wtedy twój koniak nabierze przyjemnych karmelowych nut. To kończy proces gotowania. Pozostaje tylko usunąć przyszły koniak w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej, gdzie nikt go nie znajdzie przed upływem dziesięciu dni. Nie możesz wejść do piwnicy. Nie możesz dostać się do lodówki.

nie radzę nalegać na koniak dłużej niż dziesięć dni, ponieważ w tym przypadku kora dębu będzie w stanie dać napojowi zbyt dużo garbników. I pamiętaj, aby codziennie mieszać zawartość pojemnika.
gdy koniak jest gotowy, należy go odcedzić w dowolny dogodny sposób.
robię to w ten sposób. Odcinam szyjkę plastikowej butelki Ta, aby utworzyć przyzwoity lejek. W szyję wkładam zwykłe waciki kosmetyczne. Zaimprowizowany filtr jest gotowy!
tak, koniak będzie filtrował powoli, ale uwierz mi, warto.
nie powinieneś też oszczędzać na korze dębu i próbować samodzielnie ją przygotować. To trudna nauka i nie każdy dąb będzie działał. Po prostu kup korę w najbliższej aptece!
ten lek jest drobny lub grubszy - tutaj jest to całkowicie nieistotne.
i pamiętaj: nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych. Miłej degustacji!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g
  • Kora dębu - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy