skład / składniki
metoda gotowania
Carpaccio to klasyczne włoskie danie! Sukces tego dania tkwi w bardzo cienko pokrojonych kawałkach surowej ryby lub mięsa! Przyprawiona specjalną marynatą surowa ryba lub mięso nabiera wyśmienitego smaku i staje się doskonałą przekąską! Przygotujemy nasze Carpaccio z łososia, bardzo zdrowej ryby, nasyconej najcenniejszymi witaminami i jodem. Innym ciekawym składnikiem często używanym w kuchni włoskiej jest rukola. Rukola dobrze pokazuje bogactwo swojego smaku w tym daniu, ale nie powinno być za dużo. Bardzo polecam to danie, ponieważ jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe!
aby łatwiej było pokroić rybę w jak najcieńsze plasterki (powinny być prawie przezroczyste), rybę należy najpierw zamrozić. Aby to zrobić, zawiń łososia fele w folię spożywczą i umieść w lodówce na dwie godziny. Oczyść grzyby i pokrój w cienkie paski, pomidory koktajlowe na połówki. Mrożony filet pokrój bardzo ostrym nożem, pięknie ułóż paski ryb i grzybów na talerzu, posyp sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, solą, pieprzem, połóż liście rukoli na wierzchu i polej oliwą z oliwek. Danie podawać schłodzone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g