łosoś surowy

najzdrowsze danie rybne! Morze witamin czeka na ciebie!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 11 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 5 % 1 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 5 min

Carpaccio to klasyczne włoskie danie! Sukces tego dania tkwi w bardzo cienko pokrojonych kawałkach surowej ryby lub mięsa! Przyprawiona specjalną marynatą surowa ryba lub mięso nabiera wyśmienitego smaku i staje się doskonałą przekąską! Przygotujemy nasze Carpaccio z łososia, bardzo zdrowej ryby, nasyconej najcenniejszymi witaminami i jodem. Innym ciekawym składnikiem często używanym w kuchni włoskiej jest rukola. Rukola dobrze pokazuje bogactwo swojego smaku w tym daniu, ale nie powinno być za dużo. Bardzo polecam to danie, ponieważ jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe!
aby łatwiej było pokroić rybę w jak najcieńsze plasterki (powinny być prawie przezroczyste), rybę należy najpierw zamrozić. Aby to zrobić, zawiń łososia fele w folię spożywczą i umieść w lodówce na dwie godziny. Oczyść grzyby i pokrój w cienkie paski, pomidory koktajlowe na połówki. Mrożony filet pokrój bardzo ostrym nożem, pięknie ułóż paski ryb i grzybów na talerzu, posyp sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, solą, pieprzem, połóż liście rukoli na wierzchu i polej oliwą z oliwek. Danie podawać schłodzone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy