sorbet owocowy bananowo-truskawkowy

lekki, orzeźwiający deser to świetny początek letniego dnia. Sorbet owocowy to dobra alternatywa dla zwykłych lodów. To nie tylko pyszny, ale także zdrowy deser mleczny. Jagody zachowują tutaj wszystkie przydatne właściwości, a cukier w ogóle nie jest używany. Słodycz jest wystarczająca dzięki dojrzałości bananów. Sorbet można przygotować z innymi różnymi miękkimi owocami i jagodami.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 76 % 13 g
75 kcal
IG: 23 / 77 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój Banana w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel blenderem na puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyszczamy truskawki z łodyg, myjemy (zostawiłem dwie jagody do dekoracji). Połącz z puree bananowym i posiekaj. Przenieś do pojemnika i włóż do zamrażarki na 1-1,5 godziny. Jeśli sorbet jest Mocno Zamrożony, wyjmij go wcześnie, pozwól mu się trochę rozmrozić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż sorbet do miski, udekoruj według uznania. Przysmak jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g

Podobne przepisy