ser śmietankowy na kefirze z ziołami i czosnkiem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
kup kefir w folii (nie w butelce) i wyślij go do zamrażarki, aż całkowicie zamarznie (na noc). Wyjmujemy lód z kefiru, odcinamy folię, układamy przyszły ser w 2-3 warstwach gazy, robimy torebkę i zawiązujemy. Zawieszamy nad miską lub głębokim talerzem na 12 godzin, kefir stopniowo się stopi, serwatka spłynie z niego do pojemnika.
drobno posiekaj koperek, wyciśnij czosnek, dodaj sól i wszystko dobrze wymieszaj. Robimy kiełbasę z sera i zwijamy ją w mieszance koperkowo-czosnkowej. Zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie dodajemy gotowy ser do chleba i jemy.
pyszny domowy ser z niskotłuszczowego kefiru jest gotowy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g