ser śmietankowy na kefirze z ziołami i czosnkiem

Łatwy w przygotowaniu, delikatny i pyszny. Ser śmietankowy na kefirze z ziołami i czosnkiem jest przygotowywany z różnych produktów-sfermentowanego mleka, śmietany, jogurtu lub ich mieszanek, ale najbardziej podoba mi się delikatny domowy ser z niskotłuszczowego kefiru. Przygotowuje się bardzo prosto, najważniejsze jest, aby trochę poczekać.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 56 % 5 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D

kup kefir w folii (nie w butelce) i wyślij go do zamrażarki, aż całkowicie zamarznie (na noc). Wyjmujemy lód z kefiru, odcinamy folię, układamy przyszły ser w 2-3 warstwach gazy, robimy torebkę i zawiązujemy. Zawieszamy nad miską lub głębokim talerzem na 12 godzin, kefir stopniowo się stopi, serwatka spłynie z niego do pojemnika.
drobno posiekaj koperek, wyciśnij czosnek, dodaj sól i wszystko dobrze wymieszaj. Robimy kiełbasę z sera i zwijamy ją w mieszance koperkowo-czosnkowej. Zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie dodajemy gotowy ser do chleba i jemy.
pyszny domowy ser z niskotłuszczowego kefiru jest gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy