seler liściasty na zimę

zamrażanie i suszenie selera na zimę. Seler to zdrowa, pachnąca i smaczna roślina z rodziny parasolowych, która służy do przygotowywania wielu potraw. Latem nie jest trudno znaleźć tę roślinę, ale aby zachować ją na zimę, musisz trochę popracować.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
12 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

metody zbioru zieleni na zimę są różne: warzywa są suszone, zamrażane, solenie, konserwowanie. Najlepsze sposoby, w których zachowana jest maksymalna ilość witamin, to zamrażanie i suszenie. Ponadto są to najprostsze sposoby, które nie wymagają dodatkowego wysiłku i czasu. Suszenie selera zachowuje olejki eteryczne, kwasy i pierwiastki śladowe. Początkowo dokładnie umyj seler, wysusz, oddziel liście od ogonków, rozłóż zielenie na czystej kartce papieru, przykryj drugą i pozostaw w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, okresowo sprawdzaj stan zieleni, odwróć ją. Seler można suszyć w pęczkach, zawieszając je na sznurkach w wentylowanym pomieszczeniu na ścianie.

zamrażanie. Dzięki tej metodzie zbioru zieleni część składników odżywczych znika. Jednak wiele gospodyń domowych lubi mrożone warzywa, wygodnie jest używać ich do gotowania. Dokładnie umyj warzywa, wysusz je, oddziel liście od łodyg i włóż do pojemnika lub torby, wiążąc je tak, aby utworzyła się w nim przestrzeń powietrzna. Wysyłamy warzywa do zamrażarki na kilka godzin, a następnie wyjmujemy i przenosimy zamrożone do kompaktowych pojemników do przechowywania w zamrażarce. Liście można również umieścić w foremkach do lodu, zalać czystą wodą i zamrozić, a następnie wykorzystać do celów kosmetycznych, na przykład do wycierania twarzy.

przy soleniu na sucho umyte warzywa są drobno posiekane i zmieszane z solą kuchenną, szczelnie ułożone w szklanych słoikach. Taki przedmiot jest przechowywany w lodówce. Okazuje się bardzo słony, można go dodawać do potraw zamiast soli, okazuje się nie tylko słone danie, ale także pikantne, pachnące.
seler zawiera błonnik pokarmowy, białka, luteinę, pierwiastki śladowe, takie jak fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, jest bogaty w purynę, nikotynę, askorbinę, kwas foliowy. Dlatego seler, gdy jest spożywany, jest w stanie regulować równowagę wodno-solną, wzmacniać układ odpornościowy, spowalniać starzenie się komórek, usuwać toksyny i toksyny, przyspieszać metabolizm, poprawiać apetyt, sen, wzrok, poprawić potencję u mężczyzn, popęd seksualny u kobiet, promować normalne funkcjonowanie całego ludzkiego ciała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy