suszone wierzchołki marchwi

Przygotuj szczyty marchwi na zimę, bardzo przydatne rzeczy! Kiedy dowiedziałem się, że zielona marchewka zawiera 500 razy więcej witamin i pierwiastków śladowych niż sama roślina okopowa, zacząłem myśleć o jej zastosowaniu w żywności. Teraz robię z niego herbatę, dodaję do pierwszego i drugiego dania, a także przygotowuję na zimę!
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h

1. Uwalniamy wierzchołki marchwi z roślin okopowych, sortujemy: wśród zieleni nie powinno być zażółcenia i zwiniętych liści.

2. Przygotowane blaty myjemy, delikatnie osuszamy, drobno siekamy nożem.

3. Rozłóż na blasze do pieczenia i wysusz na świeżym powietrzu, tylko w cieniu, unikając bezpośredniego światła słonecznego.

4. Przechowywać w suchym szklanym pojemniku i w ciemnym miejscu.

spożywaj suszone marchewki w przygotowywaniu pierwszych i drugich gorących potraw!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchewkowe blaty - 35   kcal/100g

Podobne przepisy