skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Musisz wysuszyć Dojrzałe, średniej wielkości, mięsiste pomidory o gęstym miąższu. Umyj pomidory, wysusz, pokrój na 4 części, usuń uszkodzone miejsca,łodygę i nasiona.
Krok 2:
Przykryj arkusz pergaminem, ułóż pomidory, posyp solą i cukrem. Nie dodaję przypraw, ponieważ nie widzę sensu, przez 4 godziny nic dobrego z nich nie pozostanie. Posyp trochę olejem. Wysyłamy do piekarnika na 3-4 godziny, w zależności od wielkości naszej & quot; śmietanki & quot;, w minimalnej temperaturze, na jaką pozwala piekarnik. Mam około 90 stopni.
Krok 3:
Po 4 godzinach otrzymuję ten wynik. Pozwól mi trochę ostygnąć i wyschnąć.
Krok 4:
Wlej trochę oliwy z oliwek na dno sterylnego słoika i rozłóż pomidory, posypując przyprawami. Ci, którzy chcą, mogą dodać pokruszony czosnek dla większej pikanterii. Jako inne składniki do suszonych pomidorów można dodać: suszoną cebulę, kapary, anchois, paprykę itp.
Krok 5:
Wlewam oliwę z oliwek. Naciskam pomidory, aby powietrze wyszło. Olej powinien całkowicie pokryć pomidory.
Krok 6:
Okazało się, że 4 słoiki (250 ml). Pozwalam ostygnąć i wkładam do lodówki (nie można jej wyczyścić)na kilka tygodni, aby przyprawy nadawały swój aromat pomidorom i olejowi. Olej, który pozostaje w słoiku, można dodać do sosów sałatkowych, sosów do makaronu itp.
istnieje wiele przepisów na suszone (suszone) pomidory, wszystkie są prawie podobne, ale każda gospodyni ma inne podejście. Nigdy ich nie robiłam, ale latem wypróbowałam tę metodę suszenia. Bardzo mi się podobało. Nadal gotuję... dopóki pomidory się nie skończą.
chcę wprowadzić pewne wyjaśnienia i Dodatki do przepisu: pamiętaj, aby użyć trybu konwekcji, jeśli nie, użyj drewnianej łyżki, umieszczając ją między drzwiami a piekarnikiem, aby wilgoć szybciej odparowała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g