jak solić polendvitsa w domu

naturalna, pikantna i umiarkowanie pikantna przekąska! Stary przepis! Gotuj! Ta wersja domowej roboty polendwitsa jest przygotowywana według klasycznej białoruskiej receptury. Okazuje się, że wieprzowina jest bajecznie smaczna, niezwykle aromatyczna, umiarkowanie słona! Takie suszone mięso można podawać jako zimną przekąskę na świątecznym stole. Gotuj!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 53 % 19 g
węglowodany 8 % 3 g
232 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziesz potrzebować grubej polędwicy wieprzowej. Ale możesz użyć wołowiny, fileta z kurczaka, indyka, a nawet kaczki. W razie potrzeby rozmrozić mięso, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie spłucz, osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 1,5 łyżki do miski. łyżki drobnej soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Suszony koperek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mielona kolendra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbity kminek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sucha musztarda.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I zmielony czarny pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz ząbki czosnku, przepuść je przez prasę i dodaj do reszty przypraw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przyprawy dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń wieprzowinę w przyprawy ze wszystkich stron. Najpierw pocieraj rękami, a następnie zwiń, aby przyprawy przylgnęły maksymalnie do powierzchni polędwicy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż mięso do pojemnika przyjaznego dla lodówki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj tak, aby przepływało powietrze – lub folia spożywcza, pozostawiając szczelinę lub pokrywkę, ale nie do końca. Pozostaw na 3 dni w lodówce. W procesie solenia sól wyciąga wilgoć z mięsa, która gromadzi się na dnie pojemnika. Aby wieprzowina była bardziej równomiernie solona, należy ją obracać 2 razy dziennie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po 3 dniach wyjmij mięso, lekko Posol i zawiń tak mocno, jak to możliwe, w podwójnie złożoną gazę (około 1 na 1 m).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zawiąż mocno sznurkiem lub gumkami i zawieś na tydzień nad piecem lub w innym ciepłym, suchym miejscu. Dobrze jest też czasami obracać mięso, aby uzyskać bardziej równomierne suszenie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po tygodniu Usuń. Czas gotowania zależy od grubości polędwicy wieprzowej i Twoich preferencji. Im dłużej wieprzowina wisi, tym będzie bardziej sucha i słona. Na gotowej polendwicy tworzy się gęsta skorupa, która będzie wyraźnie wyczuwalna przez gazę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odetnij linę, rozwiń gazę. Usuń czosnek, przyprawy ręką.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój i szybko posmakuj! Polendwitsa może być zawinięta w pergamin i przechowywana w lodówce do momentu zjedzenia.

w filmie jest jeszcze kilka opcji mieszanki przypraw do polendwitz, ale ta moim zdaniem jest najlepsza.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy