skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziesz potrzebować grubej polędwicy wieprzowej. Ale możesz użyć wołowiny, fileta z kurczaka, indyka, a nawet kaczki. W razie potrzeby rozmrozić mięso, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie spłucz, osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Wlej 1,5 łyżki do miski. łyżki drobnej soli.
Krok 3:
Dodaj cukier.
Krok 4:
Suszony koperek.
Krok 5:
Mielona kolendra.
Krok 6:
Wbity kminek.
Krok 7:
Sucha musztarda.
Krok 8:
I zmielony czarny pieprz.
Krok 9:
Obierz ząbki czosnku, przepuść je przez prasę i dodaj do reszty przypraw.
Krok 10:
Przyprawy dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Zwiń wieprzowinę w przyprawy ze wszystkich stron. Najpierw pocieraj rękami, a następnie zwiń, aby przyprawy przylgnęły maksymalnie do powierzchni polędwicy.
Krok 12:
Włóż mięso do pojemnika przyjaznego dla lodówki.
Krok 13:
Przykryj tak, aby przepływało powietrze – lub folia spożywcza, pozostawiając szczelinę lub pokrywkę, ale nie do końca. Pozostaw na 3 dni w lodówce. W procesie solenia sól wyciąga wilgoć z mięsa, która gromadzi się na dnie pojemnika. Aby wieprzowina była bardziej równomiernie solona, należy ją obracać 2 razy dziennie.
Krok 14:
Po 3 dniach wyjmij mięso, lekko Posol i zawiń tak mocno, jak to możliwe, w podwójnie złożoną gazę (około 1 na 1 m).
Krok 15:
Zawiąż mocno sznurkiem lub gumkami i zawieś na tydzień nad piecem lub w innym ciepłym, suchym miejscu. Dobrze jest też czasami obracać mięso, aby uzyskać bardziej równomierne suszenie.
Krok 16:
Po tygodniu Usuń. Czas gotowania zależy od grubości polędwicy wieprzowej i Twoich preferencji. Im dłużej wieprzowina wisi, tym będzie bardziej sucha i słona. Na gotowej polendwicy tworzy się gęsta skorupa, która będzie wyraźnie wyczuwalna przez gazę.
Krok 17:
Odetnij linę, rozwiń gazę. Usuń czosnek, przyprawy ręką.
Krok 18:
Pokrój i szybko posmakuj! Polendwitsa może być zawinięta w pergamin i przechowywana w lodówce do momentu zjedzenia.
w filmie jest jeszcze kilka opcji mieszanki przypraw do polendwitz, ale ta moim zdaniem jest najlepsza.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g